Zelf aan de slag gaan met marktonderzoek, is vaak makkelijker dan je denkt. Maar let op, er zijn wel valkuilen waar je als beginnende onderzoeker makkelijk in kunt vallen. Deze mastercourse is samengesteld voor marketeers die zelfstandig met marktonderzoek aan de slag willen en deze valkuilen willen ontlopen. Er worden praktische handvatten geboden om alle stappen die komen kijken bij een onderzoek, stapsgewijs eigen te maken. Van het onderzoek zelf, tot aan de eindpresentatie aan collega’s. Dit maakt de mastercourse ideaal voor professionals die zelf weinig ervaring hebben met het uitvoeren van marktonderzoek

De beste marketingbeslissingen worden genomen op basis van gedegen marktonderzoek. Toch slaan veel marketeers deze fase over en handelen op onderbuikgevoel. In deze mastercourse Marktonderzoek leer je op de goede manier de juiste vragen te stellen waardoor je zelf meer, betere en snellere antwoorden krijgt. 

De mastercourse bestaat uit vijf (ochtend)bijeenkomsten en de trainers zijn Durk Bosma en Michiel Dullaert. 
DINSDAG 05 SEPTEMBER: INLEIDING – DOOR DURK BOSMA

Waarvoor gebruik je marktonderzoek? Waarvoor zou je het moeten gebruiken? Hoe kom je er achter welke vragen je zou moeten beantwoorden?

 • Wat kun je ermee (en wat niet)
 • Met welke beperkingen moet ik rekening houden
 • Probleemanalyse: wat is de echte, achterliggende vraag? 
 • Hoe kom je tot de juiste onderzoeksvragen?

DINSDAG 12 SEPTEMBER : KWALITATIEF ONDERZOEK, DE BASICS – DOOR DURK BOSMA

Hoe staan je klanten tegenover jouw product, dienst of service? Waarom kopen ze (niet) meer? Kwalitatief onderzoek verschaft je belangrijke insights over waarom mensen doen wat ze doen (of juist niet).

 • Groepsdiscussies versus individuele interviews
 • Online kwalitatief onderzoek
 • Interviewtechnieken

DINSDAG 19 SEPTEMBER: KWANTITATIEF ONDERZOEK, DE BASICS – DOOR DURK BOSMA

Harde cijfers zijn overtuigend. Wie kent ons bedrijf? Wat is de potentie van het nieuwe product? Hoe tevreden zijn klanten? Hoe groot is de markt? Vragen die met kwantitatief marktonderzoek beantwoord worden.

 • Kernbegrippen: representativiteit, betrouwbaarheid, nauwkeurigheid en significantie
 • Steekproeven: de basis
 • Respondentcontrole
 • Vragenlijsten voor kwantitatief onderzoek maken
 • Een enquêtetool kiezen

DINSDAG 26 SEPTEMBER: ANALYSEREN – DOOR DURK BOSMA

De ontdekkingstocht. Je leert hoe je gegevens vertaalt naar inzichten met behulp van tools die je al hebt.

 • Analyse van kwantitatieve onderzoeksresultaten (in Excel)
 • Analyse van kwalitatieve onderzoeksresultaten
 • Wrap-up van eerder behandelde onderdelen

DINSDAG 03 OKTOBER: ONDERZOEKSRESULTATEN DELEN MET IMPACT – DOOR MICHIEL DULLAERT

Je hebt het probleem en de oplossing scherp voor ogen, nu is het zaak om de rest van de organisatie hierover te informeren, inspireren en activeren.

Blok 1: Datavisualisatie, van inzicht naar impact

·       Waarom visualiseer je data

·       Hoe kijken mensen en welke visuele signalen herkennen ze instinctief.

·       Ontwerpkeuzes om leesbaarheid te vergroten en vertrouwen van de lezer te winnen.

·       Waarom kies je een bepaalde grafiek en welke grafieken kun je beter niet kiezen.

·       Veelgemaakte fouten in grafiekdesign en hoe ze te voorkomen.

Blok 2: Hoe ontwerp ik onvergetelijke presentaties

·       Wie is je publiek en hoe maak je verbinding maken met ze.

·       De opbouw van een goede presentatie. De kracht van het zandlopermodel, van pakkende introductie tot krachtige conclusie.

·       Dia of slide design voor presentaties. De verschillende soorten slides en hun valkuilen en mogelijkheden. De tekst slide, de fotoslide en de data slide.

·       Data-visual-storytelling, grafieken en afbeeldingen combineren tot een verhaal.

In samenwerking met  Logo NIMA

De Mastercourse vindt plaats op 05, 12, 19 en 26 september & 03 oktober bij MOA te Amsterdam. De trainingen starten om 09:30 uur tot 12:30 à 12:45 uur en iedere bijeenkomst eindigt met een lunch.  

Deze Mastercourse zal gefactureerd worden door NIMA. Van NIMA ontvang je tevens een bevestiging van inschrijving.

Door je in te schrijven ga je akkoord dat MOA je NAW-gegevens, telefoonnummer en mailadres deelt met NIMA t.b.v. je deelname. 

 

 

Doel

In deze mastercourse leer je hoe je zelf marktonderzoek opzet, uitvoert en met impact presenteert. Je kunt beter onderbouwde beslissingen nemen, zonder dat je een marktonderzoekbureau hoeft in te schakelen. Je weet de uitkomsten inspirerend en impactvol te presenteren

Kosten


MOA-leden* € 960,– excl. BTW
VBO- en VSO-leden    € 960,– excl. BTW
Niet-leden € 1200,– excl. BTW

 Lesmateriaal, koffie/thee & lunch zijn inbegrepen.

Inclusief het boek “Wat is de vraag” ter waarde van €29,95

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

Samenvattend

Doelgroep

Deze mastercourse is onmisbaar voor iedere marketeer die betere marketingbeslissingen wil nemen door marktonderzoek in te zetten. 

Praktische informatie

Niveau A – Enige ervaring 

Deze workshop is bestemd voor professionals die weinig ervaring hebben met het onderwerp.

 

Opbouw workshop

De mastercourse bestaat uit vijf bijeenkomsten bestaande uit een combinatie van theorie en praktijk.

 

 

Inclusief

Aantal

Maximaal 15 deelnemers

Locatie
MOA

VIDA-gebouw

Kabelweg 57, 2e verdieping

1014 BA Amsterdam

+31 20 5810710

info@moa.nl

Kom je met het openbaar vervoer of met de auto? Wil je meer weten over parkeren?

klik hier

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar opleidingen@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via opleidingen@moa.nl.  De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is.

Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

De sensorisch onderzoeker op MOA/NIMA A niveau heeft een functie met uitvoerende werkzaamheden zoals:

 • Werken volgens ‘Good Sensory Practice’ in de product(voor)bereiding
 • Hanteren van aanbiedingsdesigns en productcodering
 • Gebruik van testmateriaal
 • Omgaan met onderzoekscondities
 • Instrueren van panelleden

Voor wie?

Dit examen is bedoeld voor personen die werkzaam zijn in of zich willen kwalificeren voor een functie in de uitvoering van sensorisch onderzoek. Gangbare functienamen voor Sensorisch Onderzoeker A zijn: testleider, panelleider, onderzoeksassistent etc.

Meer informatie over het examen

https://www.moa.nl/training/moa-trainingen/moa-nima-examen-sensorisch-onderzoeker-a.html

 

Kosten

De kosten voor het examen Sensorisch onderzoek A bedragen €350,–

Na inschrijving ontvangt u separaat een factuur.

Locatie

MOA

Voorwaarden

 • Het verzetten van het MOA – NIMA Examen S.O. door individuele kandidaten die zich via de MOA hebben ingeschreven, kan tot vier weken voor afname van het digitale examen kosteloos.
  Vanaf vier weken voor afname van een digitale examen tot één week voor afname van het examen bedragen de kosten voor het omzetten van het MOA – NIMA Examen € 100.
  Een week voor afname van het digitale examen is verzetten, in verband met reeds gemaakte planning en kosten, niet meer mogelijk en is het volledige examengeld verschuldigd.

  Voor alle kandidaten geldt dat het volledige examengeld verschuldigd is wanneer de examenkandidaat zonder tijdig verzetten of annuleren van het examen niet aanwezig is op de examendag.

 • In alle gevallen blijft de kandidaat ervoor verantwoordelijk erop toe te zien dat het examengeld tijdig wordt betaald. Annulering van de inschrijving door een kandidaat, die zich via de MOA inschrijft, dient per e-mail of schriftelijk te geschieden via info@moa.nl. Wanneer op de examendag geen betaling van het examengeld is ontvangen kan alleen aan het examen worden deelgenomen nadat de kandidaat ter plaatse de gefactureerde examenkosten betaalt. Wanneer het examengeld niet tijdig door MOA is ontvangen, wordt op de examendag een extra toeslag bovenop het examengeld in rekening gebracht.

Technische eisen

De examenkandidaat dient echter zelf zorg te dragen voor een desktop of laptop, waarop gedurende het examen alleen de examenmodule geopend mag zijn en er geen andere apps of verbindingen al dan niet via internet geopend mogen zijn (er wordt streng gecontroleerd of er geen andere applicaties dan de examenapplicatie ten tijde van de toets worden gebruikt).

Met deze desktop of laptop dient een normale internetverbinding met WiFi tot stand gebracht te kunnen worden. De kandidaat is er zelf voor verantwoordelijk dat eventuele anti-virus/firewalls een reguliere internetverbinding niet blokkeren. De MOA zorgt alleen voor een regulier WiFi kanaal met bijbehorend wachtwoord.

Privacystatement

MOA verwerkt persoonsgegevens voor de examencertificaten. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Duik samen met Wim Vaessen en Joep Brinkman in de wereld van sensorisch onderzoek. De cursus bestaat uit theorie en praktijk over het opzetten en uitvoeren van sensorisch onderzoek. Laat je zintuigen prikkelen door inspirerende gastsprekers en verschillende excursies. Kortom, wil jij je ontwikkelen tot een sensorisch onderzoek professional? Schrijf je in!

Beoordeeld met een 8,5!

“Nog nooit eerder zo’n leuke en leerzame cursus gevolgd!”

“Ik heb er veel aan gehad en een erg leuke tijd gehad. Bedankt!”

“Ik vond de cursus zeer leerzaam, informatief en gebruik het geleerde direct in de praktijk.”

Onder auspiciën van de profgroep Sensorisch onderzoek van de MOA wordt op 08, 15, 22 en 29 maart & 12 en 19 april 2023 een zesdaagse Nederlandstalige cursus Sensorisch onderzoek B georganiseerd. De cursus, die wordt geleid door Wim Vaessen en Joep Brinkman, is bestemd voor mensen die minimaal enige ervaring hebben met het opzetten van sensorisch onderzoek en hun theoretische en praktische kennis op dit gebied willen vergroten. De cursus bevindt zich op HBO-/WO-niveau en bereidt tevens voor op het MOA/NIMA-examen ‘Sensorisch onderzoeker B, dat onafhankelijk van deze cursus wordt afgenomen.

EXAMEN

De cursus is inclusief het examen. Het examen wordt afgenomen bij de MOA in Amsterdam. Na het succesvol afleggen van het examen ontvangt de deelnemer het NIMA diploma Sensorisch onderzoeker B. Uitgebreide informatie over het examen

Meer informatie: MOA opleidingen tel. 020-5810711.

 

Doel

De cursus bevindt zich op HBO-/WO-niveau en bereidt tevens voor op het MOA/NIMA-examen ‘Sensorisch onderzoeker B’, dat onafhankelijk van deze cursus wordt afgenomen.

Kosten


MOA-leden* € 3.750,- excl. BTW
Niet-leden € 4.250,- excl. BTW

Inclusief het boek Proeven van succes (zesde herziene druk) en een uitgebreide lunch & diner op alle dagen (excl. BTW) en inclusief het NIMA/MOA examen Sensorisch onderzoeker B t.w.v. €475,-

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

Samenvattend

Doelgroep

De cursus is bestemd voor mensen die minimaal enige ervaring hebben met het opzetten van sensorisch onderzoek, maar daarvoor meer theoretische en praktische kennis willen opdoen. De cursus bevindt zich op (post) HBO-/WO-niveau, maar er wordt geen gevorderde kennis van dataverwerking en statistiek verondersteld. De cursus bereidt ook voor op het NIMA-examen ‘Sensorisch onderzoeker B’ (projectleider), dat onafhankelijk van deze cursus wordt afgenomen. Het diploma ‘Sensorisch onderzoeker A’ is geen vereiste voor deelname. 

Praktische informatie

Niveau B – Enige ervaring

Deze cursus is bestemd voor professionals die enige ervaring hebben met het onderwerp.

Opbouw workshop

50% Theorie

50% Praktijk

Inclusief

 • Certificaat (om in aanmerking te komen voor het certificaat van deelname, dient men vijf van de zes cursusdagen gevolgd te hebben) 
 • 17 PE Punten

Het aantal cursisten is gelimiteerd tot 16 personen.

Locatie

Wageningen en Amsterdam, meer informatie volgt

Voorwaarden

Doe je of wellicht een van jouw collega’s liever eerst de A-cursus? Voor meer informatie over de cursus A en B kan je bellen of mailen met de MOA. T: 020 – 5 810 711, E: opleidingen@moa.nl.

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar info@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Na aanmelding ontvang je een bevestiging en de factuur. De betaling dient voor aanvang van de cursus te zijn voldaan. Tot 2 weken voordat de cursus van start gaat, kan je annuleren door een mail te sturen naar info@moa.nl, je bent dan 20% van het inschrijfgeld verschuldigd. Annuleer je na twee weken ben je het volledige bedrag verschuldigd. 

Bij onvoldoende interesse kan de cursus worden geannuleerd. Cursisten ontvangen hun inschrijfgeld dan uiteraard retour. 

Softwaregebruik bij workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor cursussen en opleidingen. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Cijfers spreken nooit voor zich; pas als we ze in context plaatsen onstaat er inzicht.In deze training leer je onderzoekresultaten beter te interpreteren door ze te spiegelen aan een aantal terugkerende patronen in koopgedrag.Aan de hand van echte cases maken we een vertaalslag naar cijfers naar commercieel relevante informatie.

 • Wetmatigheden in koopgedrag & implicaties
 • Herkennen van patronen in data
 • Visualisatietechnieken
 • Cases & oefeningen

Deelnemers dienen een eigen laptop mee te nemen. 

Deze training wordt op 22 juni gegeven.

 

Doel

Met betere aannames betere commerciële inzichten leveren.

KostenMOA-leden* € 450,– excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 450,– excl. BTW
Niet-leden € 650,– excl. BTW
   

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

Samenvattend

Doelgroep

Ervaren insights professionals (3+ jaar ervaring).

Praktische informatie

Niveau B/C – Enige tot meer ervaring

Deze workshop is bestemd voor professionals die enige tot meer ervaring hebben met het onderwerp.

Opbouw workshop

50% Theorie
50% Praktijk

Inclusief

Aantal deelnemers

Maximaal 12 deelnemers

Locatie
MOA

VIDA-gebouw

Kabelweg 57, 2e verdieping

1014 BA Amsterdam

+31 20 5810710

info@moa.nl

Wil je meer weten over parkeren?

klik hier

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar opleidingen@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via opleidingen@moa.nl.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop te gebruiken met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd.

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

In de training Succesvol Duurzaam Onderhandelen leer je alles over verbindend onderhandelen: stevig onderhandelen op de inhoud, terwijl je tegelijkertijd de relatie verstevigt.

Wat leer je in deze training? In de eerste plaats leer je je eigen kwaliteiten en talent zó in te zetten dat elke onderhandeling een succes wordt. 

Je leert hoe je alle relevante informatie boven tafel krijgt die nodig is voor optimale besluitvorming. 

Je leert hoe je oplossingen creëert waar iedereen zich aan wil verbinden. Want een handtekening zetten kan iedereen, maar het doel van elke onderhandeling is de daadwerkelijk uitvoering van de afspraken.

Je leert de vijf principes van de Harvard-methode kennen. Deze methode is ontwikkeld om elke situaties waar conflicterende belangen spelen, op de best mogelijke manier op te lossen. 

Je leert wat jouw eigen onderhandelstijl is en hoe je die succesvol kunt inzetten. Daarnaast leer je hoe je effectief omgaat met mensen met een andere onderhandelstijl. 

De training bestaat uit afwisselende werkvormen. Deelnemers krijgen uitleg over de theorie, oefenen met eigen situaties, maken individueel korte opdrachten en werken samen in groepjes.

Deze training wordt op 08 juni gegeven. 

 

Doel

Dit levert de training je op:
– je ervaart meer controle bij onderhandelingen.
– je weet hoe je de ander meekrijgt om open en constructief te onderhandelen.
– je leert jezelf beter kennen, waardoor je makkelijker met lastige mensen onderhandelt. En met aardige mensen, want dat is soms nog lastiger.
– je leert hoe je met meer rust en zelfvertrouwen lastige gesprekken aangaat.

KostenMOA-leden* € 450,– excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 450,– excl. BTW
Niet-leden € 650,– excl. BTW
Lesmateriaal is inbegrepen.  

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

Samenvattend

Doelgroep

Deze training is geschikt voor iedereen die zijn onderhandelskills wil verbeteren en oefenen.

Praktische informatie

Niveau A, B en C 

alle niveaus zijn welkom

Opbouw workshop

De training bestaat uit afwisselende werkvormen. Deelnemers krijgen uitleg over de theorie, oefenen met eigen situaties, maken individueel korte opdrachten en werken samen in groepjes. 

Inclusief

Aantal

Maximaal 12 deelnemers

Locatie
MOA

VIDA-gebouw

Kabelweg 57, 2e verdieping

1014 BA Amsterdam

+31 20 5810710

info@moa.nl

Wil je meer weten over parkeren?

klik hier

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar opleidingen@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via opleidingen@moa.nl.  De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is.

Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

‘Impact van onderzoek op de business’ en ‘ROI van onderzoeksbudget’ zijn ‘hot topics’ in de onderzoekswereld. Deze workshop gaat dieper in op het waarom, maar wil deelnemers vooral ook helpen om meer impact te maken én een hogere ROI van onderzoek te bereiken. Na deze dag deel je geen ‘onderzoeksresultaten’ meer, maar ‘activeer je inzichten’!

 • Impactvol rapporteren 
 • Het presenteren van je inzichten
 • Alternatieve vormen van rapporteren
 • Activatie van inzichten binnen een organisatie in 6 stappen
 • Strategieën om van het gebruik van inzichten een echte ‘habit’ te maken 

 

Deze training wordt op 11 december fysiek gegeven.

 

Doel

Meer impact maken met je resultaten en inzichten. De praktische tips uit de workshop kun je gelijk op de werkvloer toepassen. Leer plannen maken voor morgen, die voor structurele verandering zorgen.

KostenMOA-leden* € 415,– excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 415,– excl. BTW
Niet-leden € 615,– excl. BTW
Lesmateriaal, koffie/thee & lunch zijn bij inbegrepen  Deelnemers aan deze MOAcademy dienen een laptop mee te nemen.

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

Samenvattend

Doelgroep

Senior onderzoekers die meer impact willen maken met hun resultaten/inzichten

Praktische informatie

Niveau B – Enige ervaring

Deze workshop is bestemd voor professionals die enige ervaring hebben met het onderwerp.

Opbouw workshop

75% Theorie
25% Praktijk

Inclusief

Aantal

Minimaal 4 deelnemers

Locatie
MOA

VIDA-gebouw

Kabelweg 57, 2e verdieping

1014 BA Amsterdam

+31 20 5810710

info@moa.nl

Kom je met het openbaar vervoer of met de auto? Wil je meer weten over parkeren?

klik hier

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar info@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via info@moa.nl.  De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is.

Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

‘Impact van onderzoek op de business’ en ‘ROI van onderzoeksbudget’ zijn ‘hot topics’ in de onderzoekswereld. Deze workshop gaat dieper in op het waarom, maar wil deelnemers vooral ook helpen om meer impact te maken én een hogere ROI van onderzoek te bereiken. Na deze dag deel je geen ‘onderzoeksresultaten’ meer, maar ‘activeer je inzichten’!

 • Impactvol rapporteren 
 • Het presenteren van je inzichten
 • Alternatieve vormen van rapporteren
 • Activatie van inzichten binnen een organisatie in 6 stappen
 • Strategieën om van het gebruik van inzichten een echte ‘habit’ te maken 

Deze training wordt op 19 juni gegeven.

 

Doel

Meer impact maken met je resultaten en inzichten. De praktische tips uit de workshop kun je gelijk op de werkvloer toepassen. Leer plannen maken voor morgen, die voor structurele verandering zorgen.

KostenMOA-leden* € 450,– excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 450,– excl. BTW
Niet-leden € 650,– excl. BTW
Lesmateriaal, koffie/thee & lunch zijn bij inbegrepen  Deelnemers aan deze MOAcademy dienen een laptop mee te nemen.

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

Samenvattend

Doelgroep

Senior onderzoekers die meer impact willen maken met hun resultaten/inzichten

Praktische informatie

Niveau B – Enige ervaring

Deze workshop is bestemd voor professionals die enige ervaring hebben met het onderwerp.

Opbouw workshop

75% Theorie
25% Praktijk

Inclusief

Aantal

Minimaal 4 deelnemers

Locatie
MOA

VIDA-gebouw

Kabelweg 57, 2e verdieping

1014 BA Amsterdam

+31 20 5810710

info@moa.nl

Kom je met het openbaar vervoer of met de auto? Wil je meer weten over parkeren?

klik hier

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar info@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via info@moa.nl.  De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is.

Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Cijfers spreken nooit voor zich; pas als we ze in context plaatsen onstaat er inzicht.In deze training leer je onderzoekresultaten beter te interpreteren door ze te spiegelen aan een aantal terugkerende patronen in koopgedrag.Aan de hand van echte cases maken we een vertaalslag naar cijfers naar commercieel relevante informatie.

 • Wetmatigheden in koopgedrag & implicaties
 • Herkennen van patronen in data
 • Visualisatietechnieken
 • Cases & oefeningen

Deelnemers dienen een eigen laptop mee te nemen. 

Deze training wordt op 20 november gegeven.

 

Doel

Met betere aannames betere commerciële inzichten leveren.

KostenMOA-leden* € 450,– excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 450,– excl. BTW
Niet-leden € 650,– excl. BTW
   

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

Samenvattend

Doelgroep

Ervaren insights professionals (3+ jaar ervaring).

Praktische informatie

Niveau B/C – Enige tot meer ervaring

Deze workshop is bestemd voor professionals die enige tot meer ervaring hebben met het onderwerp.

Opbouw workshop

50% Theorie
50% Praktijk

Inclusief

Aantal deelnemers

Maximaal 12 deelnemers

Locatie
MOA

VIDA-gebouw

Kabelweg 57, 2e verdieping

1014 BA Amsterdam

+31 20 5810710

info@moa.nl

Wil je meer weten over parkeren?

klik hier

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar opleidingen@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via opleidingen@moa.nl.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop te gebruiken met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd.

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

In deze training slaan we een brug tussen de wereld van commerciële vraagstukken en de wereld van data, indicatoren en modellen. In veel organisaties zien marketeers de bomen niet meer door het kpi-bos. Er is vaak meer data beschikbaar dan kan worden verwerkt en alle databronnen lijken even belangrijk. Waar begin je? Hoe krijg je overzicht? Hoe stel je prioriteiten? Wat zijn de valkuilen? Deze vragen worden beantwoord tijdens deze tweedaagse training geschikt voor marketeers met een aantal jaren ervaring

Deel 1: De juiste vragen stellen

 • Kennismaking & waarom deze training 
 • Quiz (cases die gedurende de training terugkomen) 
 • De marketing cyclus (diagnose > strategie > executie) 

 • First principles in marketing

 • De meeste klanten kopen weinig, sommige kopen veel (NBD) 
 • Kleine merken hebben veel minder klanten en deze zijn ook (een beetje) minder loyaal (Double Jeopardy wet) 
 • Merken concurreren in lijn met marktaandeel (Duplication of Purchase wet) 
 • Merken bedienen min of meer dezelfde type klanten (Customer bases seldom vary)

 • Implicaties 
 • Voorbeelden 

 • Drivers van groei: waarde, mentale & fysieke beschikbaarheid 
 • Wrap up: kernvragen & bijbehorende kpis 

 

Deel 2: De juiste vragen beantwoorden

 • Waar komt de data vandaan?

 • Bronnen 
 • Voor & nadelen 

 • Waar kijken we naar?

 • Ruis & vertekening 
 • Leading vs. lagging indicatoren 
 • Gedrag vs. brein indicatoren 
 • Samples vs. non-sample indicatoren 
 • Effectiviteits- vs. efficiëntie indicatoren 

 • Hoe kijken we er naar?

 • Overeenkomsten vs. verschillen 
 • Absolute vs. relatieve cijfers 
 • Causaliteit & selectie-effecten 
 • Rekening houden met ruis/toeval 

Deze training vindt plaats op 30 november van 10:00 – 16:30 en op 04 december van 10:00 – 16:30.

 

KostenMOA-leden* € 900,– excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 900,– excl. BTW
Niet-leden € 1.125,– excl. BTW
 
Lesmateriaal, koffie/thee & lunch zijn bij inbegrepen.

 

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

Samenvattend

Doelgroep

Marketeers die een vertaalslag willen maken van data naar commerciële besluitvorming. 

Praktische informatie

Niveau B – Enige ervaring

Deze workshop is bestemd voor professionals die enige ervaring hebben met het onderwerp.

Opbouw workshop

50% Theorie

50% Praktijk

Inclusief

Aantal

Maximaal 15 deelnemers

Locatie
MOA

VIDA-gebouw

Kabelweg 57, 2e verdieping

1014 BA Amsterdam

+31 20 5810710

info@moa.nl

Wil je meer weten over parkeren?

klik hier

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar opleidingen@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via opleidingen@moa.nl.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop te gebruiken met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd.

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

In deze training slaan we een brug tussen de wereld van commerciële vraagstukken en de wereld van data, indicatoren en modellen. In veel organisaties zien marketeers de bomen niet meer door het kpi-bos. Er is vaak meer data beschikbaar dan kan worden verwerkt en alle databronnen lijken even belangrijk. Waar begin je? Hoe krijg je overzicht? Hoe stel je prioriteiten? Wat zijn de valkuilen? Deze vragen worden beantwoord tijdens deze tweedaagse training geschikt voor marketeers met een aantal jaren ervaring

Deel 1: De juiste vragen stellen

 • Kennismaking & waarom deze training 
 • Quiz (cases die gedurende de training terugkomen) 
 • De marketing cyclus (diagnose > strategie > executie) 

 • First principles in marketing

 • De meeste klanten kopen weinig, sommige kopen veel (NBD) 
 • Kleine merken hebben veel minder klanten en deze zijn ook (een beetje) minder loyaal (Double Jeopardy wet) 
 • Merken concurreren in lijn met marktaandeel (Duplication of Purchase wet) 
 • Merken bedienen min of meer dezelfde type klanten (Customer bases seldom vary)

 • Implicaties 
 • Voorbeelden 

 • Drivers van groei: waarde, mentale & fysieke beschikbaarheid 
 • Wrap up: kernvragen & bijbehorende kpis 

 

Deel 2: De juiste vragen beantwoorden

 • Waar komt de data vandaan?

 • Bronnen 
 • Voor & nadelen 

 • Waar kijken we naar?

 • Ruis & vertekening 
 • Leading vs. lagging indicatoren 
 • Gedrag vs. brein indicatoren 
 • Samples vs. non-sample indicatoren 
 • Effectiviteits- vs. efficiëntie indicatoren 

 • Hoe kijken we er naar?

 • Overeenkomsten vs. verschillen 
 • Absolute vs. relatieve cijfers 
 • Causaliteit & selectie-effecten 
 • Rekening houden met ruis/toeval 

Deze training vindt plaats op 05 juni van 10:00 – 16:30 en op 12 juni van 10:00 – 16:30.

 

KostenMOA-leden* € 900,– excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 900,– excl. BTW
Niet-leden € 1.125,– excl. BTW
 
Lesmateriaal, koffie/thee & lunch zijn bij inbegrepen.

 

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

Samenvattend

Doelgroep

Marketeers die een vertaalslag willen maken van data naar commerciële besluitvorming. 

Praktische informatie

Niveau B – Enige ervaring

Deze workshop is bestemd voor professionals die enige ervaring hebben met het onderwerp.

Opbouw workshop

50% Theorie

50% Praktijk

Inclusief

Aantal

Maximaal 15 deelnemers

Locatie
MOA

VIDA-gebouw

Kabelweg 57, 2e verdieping

1014 BA Amsterdam

+31 20 5810710

info@moa.nl

Wil je meer weten over parkeren?

klik hier

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar opleidingen@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via opleidingen@moa.nl.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop te gebruiken met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd.

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Loskomen van je automatische stressreacties

Ervaar je regelmatig spanning of stress in je leven? In situaties van spanning en stress zijn we geneigd in een bepaalde “modus” te schieten. Deze is bij iedereen anders, maar grofweg in te delen in vijf gedragingen. Zoals Pleasen, Perfectionisme of denken dat je altijd Sterk moet zijn. Deze gedragingen worden vaak volledig automatisch ingezet door onszelf. Binnen de Transactionele Analyse worden deze gedragingen ‘Drivers’ genoemd. De Drivers zijn manieren waarop we proberen om te gaan met stressvolle situaties en werken als brandstof. Ze zorgen ervoor dat je door kunt gaan, maar branden je ook volledig op.

In deze training leer je op speelse wijze je eigen Drivers kennen en de functie die ze hebben. Ook krijg je handvatten mee hoe je uit je Driver kunt blijven. Zodat jij de baas bent over je Drivers in plaats van dat de Drivers jouw leven regeren. En dat levert niet alleen rust en ruimte op, maar ook meer verbinding met je eigen wensen en behoeften.

Deze training wordt op 20 maart gegeven. 

 

Doel

 • Inzicht in het effect van stress en hoe hier anders mee om te gaan
 • Kennis over Drivers en hoe ze ontstaan
 • (Her)kennen van je eigen Drivers
 • Concrete handvatten hoe je uit je Drivers kunt blijven

KostenMOA-leden* € 450,– excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 450,– excl. BTW
Niet-leden € 650,– excl. BTW
Lesmateriaal, koffie/thee & lunch zijn bij inbegrepen.

 

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

 

Samenvattend

Doelgroep

De training is bestemd voor deelnemers die willen loskomen van hun automatische stressreactie. 

Praktische informatie

Niveau A, B en C 

Alle niveaus zijn welkom. 

Opbouw workshop

Interactieve training met korte, theoretische inleidingen, gevolgd door oefeningen en reflectie. We werken met een schriftelijke intake vooraf, en op basis van eigen casuïstiek, zodat de training optimaal aansluit op de dagelijkse praktijk.


Inclusief

Aantal

Maximaal 10 deelnemers

Locatie
MOA

VIDA-gebouw

Kabelweg 57, 2e verdieping

1014 BA Amsterdam

+31 20 5810710

info@moa.nl

Wil je meer weten over parkeren?

klik hier

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar opleidingen@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via opleidingen@moa.nl.  De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is.

Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Pas wanneer het antwoord geeft op de juiste vraag, is marktonderzoek echt succesvol. Maar hoe kom je achter de échte vraag? Durk Bosma leert je in deze workshop via herkenbare cases de echte vraag te achterhalen en te bepalen welke onderzoeksmethode je het best kunt gebruiken voor het beantwoorden van die vraag

 • Het verkleinen van de kloof tussen marketeer en marktonderzoeker
 • Het nut van een goede probleemanalyse
 • Het analyseren van een onderzoeksprobleem: interne en externe analyse
 • Het formuleren van een centrale probleemstelling en heldere onderzoeksvragen
 • Het kiezen van een effectieve en efficiënte aanpak voor het beantwoorden van de échte vraag

Deze training wordt op 18 september gegeven.  

 

Doel

Leer de échte vraag te definiëren en te kiezen voor de beste onderzoeksmethode om hem te beantwoorden.

KostenMOA-leden* € 450,– excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 450,– excl. BTW
Niet-leden € 650,– excl. BTW
Lesmateriaal, koffie/thee & lunch zijn bij inbegrepen.

 

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

Deelnemers ontvangen de meest recente druk van het boek “Wat is de vraag?” van Durk Bosma en Erik de Kort.  Deze workshop is een uitstekende voorbereiding op de workshop ‘De perfecte vragenlijst’ van Robert van Ossenbruggen. Immers, een perfecte vragenlijst levert met goede datakwaliteit hét antwoord op de échte vraag.

Neem nu deel aan deze training en ontvang €75,- korting op de aansluitende training ‘De perfecte vragenlijst’.

Samenvattend

Doelgroep

Onderzoekers die willen weten hoe ze hun marktonderzoek (nog) beter kunnen laten aansluiten bij het doel van de eindgebruiker.

Praktische informatie

Niveau A & B – weinig of enigszins ervaring 

 

Opbouw workshop

35 % Theorie

65 % Praktijk

 

 

Inclusief

Aantal

Maximaal 15 deelnemers

Locatie
MOA

VIDA-gebouw

Kabelweg 57, 2e verdieping

1014 BA Amsterdam

+31 20 5810710

info@moa.nl

Kom je met het openbaar vervoer of met de auto? Wil je meer weten over parkeren?

klik hier

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar opleidingen@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via opleidingen@moa.nl.  De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is.

Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Ook de laatste bytes ontvangen?