";

Een veel voorkomende wens vanuit de voedingsmiddelenindustrie is om kennis, inzichten en vaardigheden te vergroten over hoe personeel aan de productielijnen om moet gaan met de sensorisch kwaliteitsbeoordeling van de geproduceerde producten. In kader hiervan biedt Inholland Academy in samenwerking met de MOA (Profgroep Sensorisch Onderzoek) de cursus ‘Sensorisch Onderzoek: Kwaliteitscontrole (verbreding 1)’ aan.

De cursus omvat de basiskennis over het inzetten van sensorisch onderzoek voor kwaliteitscontrole in de voedingsmiddelenindustrie op mbo-/hbo-niveau. Deze is bestemd voor mensen die werkzaam zijn op het gebied van sensorische kwaliteitsbeoordeling en die daarvoor (meer) kennis en vaardigheden willen opdoen en dat bekroond willen zien met een Inholland Academy/MOA certificaat.

In de cursus Sensorisch Onderzoek en Kwaliteitscontrole worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Definiëren van sensorische kwaliteit en sensorische specificaties
  • De belangrijkste sensorisch testen die gebruikt kunnen worden in de QC
  • De toepassing van instrumentele waarnemingen en sensorische waarnemingen aan de productielijn.
  • Definiëren van moeilijk waar te nemen attributen zoals bijvoorbeeld crispness, crunchiness, kleur en geur.
  • Werken met specificaties: in-spec, out-spec.
  • Veel voorkomende problemen met de introductie van programma’s voor sensorische kwaliteit
  • Gegevensverzameling, datarapportage
  • Shelflife en kwaliteitsachteruitgang van diverse producten.

Toetsing

Aan het eind van de cursus word je kennis getoetst en ontvang je bij succesvolle afronding een Inholland Academy/MOA certificaat.

Start 15 februari 2022

dag 1: 15 februari 2022 (9:00 tot 17:00)

dag 2: 22 februari 2022 (9:00 tot 17:00)

dag 3: 15 maart 2022 examendag (09:00 tot 12:00)  

Belangrijkste literatuur

Brinkman, J.H.M. (2020, 6e herz. druk) Proeven van Succes: sensorisch onderzoek: technieken, procedures en toepassingen, Amsterdam , CLOU
Kilcast, D. (2010) Sensory Analysis for Food and Beverage Quality Control A Practical Guide, Woodhead Publishing
Diverse artikelen. (Zit bij de prijs inbegrepen.)

 

Doel

Je leert op een verantwoorde manier de kwaliteit van je product te meten en te beoordelen aan de hand van sensorische waarnemingen en instrumentele metingen. Aan het eind van de leergang wordt je kennis getoetst en ontvang je bij succesvolle afronding een Inholland Academy/MOA certificaat.

Kosten

€ 1.295,–  (inclusief literatuur) (excl. BTW)
NB: Scholingskosten fiscaal aftrekbaar of in termijnen betalen? Lees verder!

Samenvattend

Doelgroep

Om toegelaten te worden voor de post-hbo opleiding Sensorisch Onderzoek ben je in het bezit van een mbo/hbo diploma- of een gelijkwaardige combinatie van opleiding en praktijkervaring. Je werkt in een voedingsmiddelenbedrijf in een functie waarin je met sensorisch onderzoek te maken hebt.

Praktische informatie

Niveau C – Veel ervaring

Deze workshop is bestemd voor professionals die veel ervaring hebben met het onderwerp.

Opbouw workshop

50% Theorie

50% Praktijk

Inclusief

Aantal

Maximaal 15 deelnemers

 

Locatie

Hogeschool Inholland Delft, op dinsdageninholland academy

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar opleidingen@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via opleidingen@moa.nl.  De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is.

Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Ook de laatste bytes ontvangen?