";

Binnen marketing research en analytics wordt de taal R steeds meer gebruikt als aanvulling op of in plaats van standaardtools als SPSS. Groot voordeel is dat R open source is en nieuwe tools voor analytics al beschikbaar zijn in R ruim voordat deze worden opgenomen in de standaardtools. Tijdens deze introductie-workshop laten we je zien wat R is, hoe je R kunt gebruiken en hoe je R-scripts schrijft. Meld je aan en ontdek of R ook iets voor jou is!

R is een programmeertaal en omgeving voor statistische analyse en grafische presentatie van gegevens. R heeft voordelen boven bijvoorbeeld SPSS. Voordelen van R zijn: (1) het is open source en daardoor gratis te gebruiken, (2) R is beschikbaar op verschillende platforms zoals Windows, OS X en Linux, (3) R is makkelijk uit te breiden met extra pakketten voor bijvoorbeeld geavanceerde statistische analyses, geavanceerde grafieken of data scraping, (4) er is een uitgebreide community (R‐bloggers) zodat je veel informatie kunt opzoeken en altijd ergens met je vragen terecht kunt, en (5) de belangstelling voor R groeit sterk en de beschikbare tools in R nemen snel toe.

Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van R worden in de workshop real-life datasets gebruikt. In de workshop is er ook uitgebreid aandacht voor het zelf oefenen met R, hierbij worden kleinere datasets gebruikt om goed te kunnen begrijpen wat de mogelijkheden van R zijn.

In de workshop leer je:

 • de basisbeginselen van R
 • hoe je datasets uit andere pakketten kunt inlezen in R
 • wat packages zijn en hoe je die kunt gebruiken
 • hoe je zelf een programma schrijft in R
 • hoe je zelf statistische analyses kunt doen in R
 • hoe je zelf grafieken kunt maken in R
 • hoe je hulp over R kunt zoeken op Internet

Deze training wordt op 27 september van 10.00 tot 16.30 uur hopelijk fysiek gegeven.

Let op!
Voordat je jezelf aanmeldt voor de leergang R, wil de workshopleidster Hester van Herk graag een intakegesprek met jou voeren. Dat gesprek heeft als doel om, samen met jou, na te gaan of de leergang ook realistisch en haalbaar is. In het intakegesprek wordt dan ook uitvoerig gesproken over jouw verwachtingen ten aanzien van de leergang en de mogelijkheden die je hebt. Voor het intakegesprek kun je contact opnemen met Geke van der Veen van de MOA.

 

Doel

Aan het eind van deze workshop weet je wat R is, hoe je R kunt gebruiken en hoe je R-scripts schrijft.

KostenMOA-leden* € 390,– excl. BTW
VBO- en VSO-leden € 390,– excl. BTW
Niet-leden € 590,– excl. BTW
Lesmateriaal, koffie/thee & lunch zijn bij inbegrepen Deelnemer dient zelf een laptop mee te nemen met hierop R en RStudio geïnstalleerd.

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

Samenvattend

Doelgroep

De workshop is ontwikkeld voor marktonderzoekers en data analisten die ervaring hebben met een taal als SPSS en op zoek zijn naar een taal die sneller, krachtiger en flexibeler is en meer mogelijkheden biedt om analyses te doen en data te visualiseren.

Praktische informatie

Niveau B – Enige ervaring

Deze workshop is bestemd voor professionals die enige ervaring hebben met het onderwerp.

Opbouw workshop

50% theorie
50% praktijk

Inclusief

Aantal

Maximaal 15 deelnemers

Leergang Marktonderzoek

Om de workshops tot een succes te maken is het belangrijk dat:

 • iedereen zijn/haar eigen computer meebrengt
 • iedereen R en RStudio op de eigen computer heeft geïnstalleerd
 • cursisten het volgende boek hebben: Chapman, C., & Feit, E. M. (2015). “R for marketing research and analytics.” Springer. Dit boek is ook beschikbaar als e-book.
 • hoofdstuk 2 van het boek van Chapman & Feit voor aanvang van de workshop is doorgenomen om veel uit de dag te halen.

Locatie
MOA

VIDA-gebouw

Kabelweg 57, 2e verdieping

1014 BA Amsterdam

+31 20 5810710

info@moa.nl

Komt u met het openbaar vervoer of met de auto? Wilt u meer weten over parkeren?

klik hier

Voorwaarden

Bedenktermijn

Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen na inschrijving van de cursus. Dit geldt niet voor in-companytrainingen. Binnen deze tijd kan jouw inschrijving zonder opgaaf van redenen geannuleerd worden. Doe dit schriftelijk door een mail te sturen naar info@moa.nl.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering is niet mogelijk. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven via info@moa.nl.  De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is.

Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd. 

MOA verwerkt persoonsgegevens voor MOAcademy’s. Op deze gegevensverwerking is het privacystatement van de MOA van toepassing.

Ook de laatste bytes ontvangen?