Als consultant ondersteunt Saskia Kamps (foto) organisaties bij de implementatie van sensorisch onderzoek. Ze is ook docent van de NIMA-Data & Insights Network-cursus Sensorisch Onderzoek A. Het niveau van het vakgebied in Nederland vindt zij hoog, alleen mogen met name soft skills meer aandacht krijgen.
▼
Haar eerste theorieles in het sensorisch onderzoek kreeg Saskia tijdens haar studie Food & Business van Harry Vogel. Zijn enthousiasme was zo aanstekelijk dat zij sindsdien een liefde koestert voor het vakgebied. Harry gaf ook de Cursus Sensorisch Onderzoek A die Saskia vanaf januari 2026 overneemt. ‘Ik ben het meest in m’n element als ik mijn kennis kan overdragen en bedrijven kan helpen om sensorisch onderzoek naar een hoger plan te tillen. Het leuke is dat je ergens komt om je kennis over te brengen, en dat mensen er dan zelf mee aan de slag gaan.’
Wat voor uitdagingen kom je zoal tegen?
‘De regels van de theorie werken natuurlijk niet altijd in de praktijk, dus het is mooi om op een gemakkelijke, laagdrempelige manier toch tot betere sensorische resultaten te komen. Juist in een omgeving waar kwaliteitscontroles of team tastings al jaar en dag op dezelfde manier worden gedaan, en waar de kennis en middelen niet aanwezig zijn om sensorisch onderzoek op topniveau op te zetten.’
Hoe is het niveau van sensorisch onderzoek in Nederland?
‘Het niveau ligt hoog. Maar ik vind het wel jammer dat veel studenten vooral theoretisch worden voorbereid. Studenten oefenen tijdens hun bachelor of master bijvoorbeeld nauwelijks soft skills om een panel te trainen. Hoe je omgaat met mensen in een panel is heel belangrijk. Als een groepje mensen komt proeven dan moeten zij het ook een beetje naar de zin hebben. Je moet ze een beetje pamperen en tegelijkertijd ook scherp houden en zorgen dat ze afspraken nakomen. Daarnaast moet je een groepsgesprek kunnen leiden, zodat alle panelleden ruimte krijgen om hun mening te geven.’
‘Als een groepje mensen komt proeven dan moeten zij het ook een beetje naar de zin hebben’
Waarom moeten mensen het NIMA-Data & Insights Network diploma Sensorisch Onderzoeker A halen?
‘Het diploma getuigt van het beheersen van de basiskennis van good sensory practice. Die basiskennis helpt bij het opzetten van panels en geeft inzicht in waarom we voor een bepaalde testopzet kiezen – of juist niet. Voor iedereen die in het sensorisch onderzoek wil werken is het behalen van het diploma dan ook een pré. Het gaat om superspecifieke materie en het laat zien dat je daar moeite voor hebt gedaan.’
Het thema van het komende Sensory Symposium is ‘The Sweet Spot – Where Sensory Science Meets Practice.’ Waarom deze insteek?
‘We zien een gat tussen academici en praktijk. De eerste doen veel fundamenteel onderzoek, bij de tweede – het bedrijfsleven – heeft het onderzoek een veel praktischere insteek. Het zou zo leuk zijn als die twee werelden elkaar beter begrijpen en iets voor elkaar kunnen betekenen. Idealiter komt academisch onderzoek voort uit vragen die in de praktijk ontstaan. We zien graag dat hier meer bruggen worden geslagen.’
Zie je trends in sensorisch onderzoek?
‘Er wordt veel gesproken over AI, met name voor het modelleren en voorspellen van de sensorische eigenschappen en aantrekkelijkheid van een product. Ik geloof echter niet dat dit al op korte termijn menselijke panels vervangt. Ook super interessant zijn digitale neuzen, alleen is de ene neus de andere niet. Je kan er objectief iets mee meten maar nooit zeggen hoe iets wordt ervaren. Ik geloof dat er altijd mensen nodig blijven om dit werk uit te voeren.’
Over Saskia Kamps
Na haar studie startte Saskia met sensorisch onderzoek in de AGF-sector (aardappelen, groenten en fruit). Zij werkte onder meer voor DSM en Hogeschool InHolland, en deed ervaring op met verschillende productgroepen en paneltypen. In 2022 startte zij als zelfstandig Sensorisch Consultant. In juli hoopt zij haar master af te ronden (Nutritional Epidemiology & Public Health/WUR). Saskia zit in de organisatie van het Sensory Symposium en geeft de Cursus Sensorisch Onderzoek A.
Aanmelden voor de Cursus Sensorisch Onderzoek A doe je hier.
Meer info over het Sensory Symposium 2025 vind je hier.