PanelWizard (zusterbedrijf van Kien) voerde in opdracht van Acties.nl een onderzoek uit naar de werklunchbeleving van 1.085 Nederlanders werkzaam in loondienst met een werkplek buitenshuis.
Dat werknemers hun tosti’s, salades en crackers het liefst privé naar binnen werken, heeft verschillende redenen. 41% van alle ondervraagden ergert zich tijdens de werklunch weleens aan de tafelmanieren en/of eetgewoontes van collega’s. Ook de drukte aan de lunchtafel speelt een belangrijke rol. Zo stelt 55% dat ze tijdens de werklunch moeilijk tot rust komen.
Irritaties
Maar er zijn meer factoren die irritatie opwekken. Zo stoort negentien procent zich aan de speciale voedselwensen van collega’s, die bijvoorbeeld vegetarisch, veganistisch en/of glutenvrij eten. Ook collega’s die (veel) te lang in de kantine blijven hangen, worden niet gewaardeerd.
Drukte
Slechte tafelmanieren en irritante eetgewoontes zijn niet het enige waar Nederlandse werknemers zich druk om maken. Daarnaast valt de drukte tijdens de lunch sommige werknemers zwaar. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft weleens moeite gehad om tot rust te komen tijdens de werklunch. Onder vrouwelijke werknemers tussen de 18-29 jaar zijn de problemen het grootst. In die groep heeft 63% last van de drukte tijdens de lunch.
Oplossingen
Een groot deel van de werknemers in Nederland zou een stuk blijer zijn met de werklunch als de werkgever meer moeite zouden doen voor een gezondere maaltijd. Daarnaast vindt een derde het aanbod te beperkt.
Bron: Persbericht Kienonderzoek, december 2019