Managers en medewerkers oneens over hybride werken

Door Jan Roekens | 27-10-2022

Betekent hybride werken hetzelfde voor medewerkers en managers? Owl Labs deed Europees onderzoek. Daaruit blijkt dat hybride werken productief is, maar dat managers en medewerkers er verschillende standpunten op nahouden.

Zowel managers als werknemers zijn het erover eens dat hybride werken de productiviteit niet negatief beïnvloedt: 86% van de werknemers en 82% van de managers voelen zich minstens even productief. Opmerkelijk is wel dat 26% van de managers voelt alsof hun team op afstand minder productief is. 
Werknemers hebben nu dubbel zoveel meetings (zowel online als fysiek) als voor de pandemie – al zijn dit er nog steeds minder dan hun managers (die er ook meer hebben dan voor corona). 41% van de managers vindt dat ze te veel online meetings hebben, vergeleken met 34% van de medewerkers. Voor fysieke meetings is dit respectievelijk 42% en 37%.

Het grootste deel van de respondenten die zeggen te veel meetings te hebben, gelooft dat hun productiviteit eronder lijdt (55% van medewerkers, 43% van de managers).

Voorkeursbehandeling

Verder blijkt dat respondenten op hun hoede zijn voor proximity bias, een onbewuste neiging om collega’s in de directe omgeving een voorkeursbehandeling te geven. Managers zijn er bezorgder over dan werknemers (52% tegenover 38%). Ze zijn bang zeggenschap te verliezen als ze op afstand werken, en carrièrekansen mislopen. Werknemers vinden het vooral moeilijker om op afstand samen te werken en relaties op te bouwen. Managers zien daar juist weer minder uitdagingen in.

Wie betaalt de kosten?

Er is een flink verschil in mening over wie de kosten van hybride werken zou moeten betalen. Te denken valt aan kantoormateriaal voor een thuiswerkplek en een thuiswerkvergoeding. 62% van de werknemers verwacht dat werkgevers een thuiswerkvergoeding geven. Managers zijn het hiermee niet eens: slechts 42% vindt dit terecht.

Tegelijkertijd blijkt dat managers al vanaf de coronatijd meer secundaire voorwaarden hebben gekregen dan werknemers. Voorbeelden hiervan zijn een vierdaagse werkweek, onbeperkt aantal vakantiedagen, flexibele werktijden, ondersteuning in geestelijke gezondheid en sportschoollidmaatschappen. Bij werknemers kwam dit vaak pas ter sprake verder in de coronaperiode.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?