Tijdens een interactieve sessie op Best of MIE laten Sabine Croes van Perspective en Marit Groeneveld van het ministerie van Algemene Zaken zien hoe je met het Public design wiel samen met burgers en stakeholders kunt werken aan innovaties binnen de (Rijks)overheid. Renske Verweijen van Perspective schreef er een artikel over.
Wat heeft informatie rondom gaswinning te maken met design thinking? Meer dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. De Dienst Publiek en Communicatie (DPC, een dienst van het ministerie van Algemene Zaken) stond voor de uitdaging een methodiek te ontwikkelen die toegepast kan worden op allerlei uiteenlopende cases in het publieke domein waar burgers op de een of andere manier mee te maken hebben. Hoe kun je ervoor zorgen dat burgers zich goed geïnformeerd voelen en grip ervaren rondom bijvoorbeeld gaswinning? Door het iteratieve karakter van design thinking, waarbij steeds de eindgebruiker centraal staat, zag DPC hierin een goede basis. Maar hoe pas je design thinking toe binnen het publieke domein?
Toen DPC in 2018 bij ons kwam met de vraag om samen met hen te kijken naar dit vraagstuk, sprongen we nog net geen gat in de lucht. Want ook wij waren al langer overtuigd van de kracht van design thinking. Samen zijn we aan de slag gegaan. We hebben ons eerst laten inspireren door onder andere innovatie-experts en cases uit het buitenland; daarna was het tijd voor actie.
Burger centraal
Het mooie was dat bij de ontwikkeling van het Public design wiel we direct de design thinking-werkwijze hebben toegepast. Met behulp van een aantal mooie cases konden we de methodiek steeds verder vormgeven en aanscherpen. Om zo samen, al co-creërend, convergerend en divergerend tot het Public design wiel te komen. Deze iteratieve, op het publieke domein gerichte aanpak zet de burger centraal en zorgt dat zij bij elke stap betrokken zijn. Samengevat in een praktische handreiking die direct toepasbaar is.
We hebben er daarom erg veel zin in om tijdens onze sessie tijdens Best of MIE een nog groter publiek kennis te laten maken met het Public design wiel. De methodiek is niet alleen interessant voor mensen die bij de overheid werken, maar ook heel bruikbaar voor anderen die op deze manier willen werken. De principes van design thinking zijn immers veel breder toe te passen.