De Europese Unie staat op het punt om als eerste mondiale speler een regelgevend kader voor AI aan te nemen. Het Europees Parlement heeft afgelopen donderdag zijn standpunt vastgelegd in de aanloop naar de onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie. Aan de zogenaamde AI Act heeft het bijkomende verplichtingen toegevoegd voor generatieve AI die zelf teksten, beelden en andere content kan creëren.
In de samengevoegde commissies Interne Markt en Burgerlijke Vrijheden werd het onderhandelingsmandaat van het Parlement goedgekeurd met 84 stemmen voor, 7 stemmen tegen en 12 onthoudingen. Het centrale idee is dat AI-systemen ingedeeld zullen worden op basis van hun veiligheidsrisico. Is dat risico onaanvaardbaar hoog, dan moet de toepassing in kwestie eenvoudigweg verboden worden, vinden de parlementsleden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het realtimegebruik van gezichtsherkenning op publieke plaatsen of sociale scoring.
Boete
Anders dan de EU-lidstaten, die hun standpunt al in december bepaalden, toen van ChatGPT en DALL-E nog amper sprake was, wil het Europese Parlement aparte regels voor zulke generatieve AI-systemen aan de wet toevoegen. Die regels hebben invloed op transparantie, gegevenskwaliteit en menselijk toezicht. De ondernemingen achter de toepassingen kunnen een boete krijgen die oploopt tot 10 miljoen euro, of 2% van hun jaaromzet, als ze de wettelijke voorwaarden van de EU niet naleven.
Volgende maand stemt de plenaire vergadering van het Europees Parlement over de AI-wet. Daarna gaan de onderhandelingen met de lidstaten en de Commissie van start.
Bron: hln.be