Het is een generatie die te maken kreeg met financiële instabiliteit – of op zijn minst pech – maar nu genieten millennials van wat rijkdom. Dat is goed om te weten, vooral nu alle marketingaandacht zich richt op Gen Z en Gen Alpha. En ook al gaat dit bericht over Amerika, de gelijkenis met ons land is groot.
▼
Millennials (geboren tussen 1980 en 1996) vormen een grote generatie die te maken kreeg met wereldwijde economische instabiliteit. Maar dat is aan het veranderen, zeggen onderzoekers, want dankzij de recente stijging van de huizenprijzen, is het vermogen opgelopen van hen die het geluk hadden een huis te kunnen kopen. Maar die vermogensstijging laat ook meteen de kloof zien tussen de ‘millennial haves’ en ‘millennial have-nots’.
The Wall Street Journal bracht onlangs een artikel over de enorme stijging van het (voor inflatie gecorrigeerde) gemiddelde gezinsvermogen van Amerikaanse millennials:
- Oudere millennials (geboren in de jaren tachtig) zagen hun vermogen toenemen met 116%, van $ 60,000 in 2019 tot $ 130,000 in 2022.
- Jongere millennials (geboren in de jaren negentig) hebben in dezelfde periode een stijging meegemaakt van ongeveer 300%, van ongeveer $ 10.000 naar $ 41.000.
Erfenissen
Over het algemeen betekent dit dat sommige millennials nu beter af zijn dan hun ouders en grootouders. Dat is grotendeels het gevolg van een enorme waardetoename van onroerend goed. Natuurlijk zijn er serieuze kanttekeningen. Het bezit van een duur huis zegt niets over liquiditeit; velen gaan nog steeds gebukt onder hoge woonlasten, studieschulden en andere kosten. Maar ze geven wel graag geld uit: 62% van de millennials zegt een hoge prioriteit te geven aan vakanties.
De rijkdom van millennials zal verder toenemen, onder andere ook als gevolg van erfenissen (wat dat betreft lijkt de situatie dus zeker op die in Nederland).
Bron: warc.com