Een overvloed aan kanalen – en de gevolgen voor insights (deel 1)

Door Durk Bosma, Patrick Bruin en Sjoerd Koornstra | 18-11-2020

In het afgelopen jaar is online verkoop en plaatsen van digitale advertenties enorm toegenomen. Covid-19 versnelde het fenomeen en zal dat mogelijk blijven doen. Durk Bosma, Patrick Bruin en Sjoerd Koornstra schreven er twee artikelen over. Deel 1 bespreekt de trends in verkoop- en communicatiekanalen die leiden tot channel abundance (overvloed aan kanalen). Hoe deze overvloed aan kanalen het toekomstige, veel meer verspreide consumentenlandschap zal beïnvloeden en het leven van consumer insight-managers zal veranderen, staat in deel 2 (verschijnt over twee weken).

We voorzien drie hoofdtrends die kunnen leiden tot ander gedrag, anders dan wat we gewend zijn rond de aloude verkoop- en communicatiekanalen. Zeker is dat we gaan naar een overvloed aan kanalen. En we zien drie trends die met elkaar zijn verweven.

1. Meer geïndividualiseerde datagestuurde verkoop en marketing

In de afgelopen jaren is geïndividualiseerde verkoop en marketing een geaccepteerd fenomeen geworden, dankzij de opkomst van technologie. De ontwikkeling van datamanagementplatforms (DMP’s): tools die klantsegmentatie, doelgroepgerichtheid, optimalisatie van digitale advertenties en personalisatie van ervaringen mogelijk maken door gegevens van eerste en derde partijen te combineren en hulp te bieden bij identiteitsbeheer en ondersteuning van gegevensverrijking. Daarbij komen de meer recente customer data platforms/klantgegevensplatforms (CDP’s), een marketingsysteem dat de klantgegevens van een bedrijf uit marketing- en andere kanalen verenigt om klantmodellering mogelijk te maken en de timing en doelgerichtheid van berichten en aanbiedingen te optimaliseren. DMP’s werken met persona’s en look-a-likes (en anonieme entiteiten zoals cookies, apparaten en IP-adressen) om de juiste boodschap over te brengen via efficiënte digitale advertenties. Ondertussen proberen CDP’s – die persoonlijk identificeerbare informatie gebruiken – de deal te sluiten met geoptimaliseerde berichten en aanbiedingen. Het betekent dat de reis van individuele klanten nu optimaal wordt beïnvloed met behulp van AI-technologie. Werken met persoonsgegevens impliceert dat bedrijven een solide en transparant GDPR-beleid moeten hebben geïmplementeerd.

‘Bedrijven moeten investeren in manieren om mee te luisteren’

2. Meer sturing aankoopbeslissingen via sociale media en digitale assistenten

Sociale media hebben een sterke invloed op aankoopbeslissingen. Naarmate smartphones slimmer worden en sociale netwerken geavanceerder, wordt het voor consumenten gemakkelijker om hun mening over producten en diensten te delen. Bedrijven kunnen het zich niet veroorloven om deze gesprekken te negeren. Ze moeten investeren in manieren om mee te luisteren – en, net zo belangrijk, om buzz op sociale media te genereren.

Digitale assistenten, zoals Alexa van Amazon, zullen de merkkeuze beïnvloeden. Als een consument de digitale assistent vraagt om een cola te bestellen, is het aan de digitale assistent om het merk te kiezen. De digitale assistent kan het merk selecteren waaraan de consument loyaal is of het merk dat wordt gepromoot. Dit betekent dat bedrijven moeten begrijpen welke AI-technologie de digitale assistenten toepassen en hoe ze digitale assistenten en consumenten kunnen beïnvloeden.

‘IoT en de ingebouwde simkaart creëren een nieuwe fase van de verbonden wereld’

3. Een enorme schat aan data

IoT en de ingebouwde simkaart (eSIM is een digitale simkaart waarmee je een mobiel abonnement van een provider kunt activeren zonder een fysieke simkaart te gebruiken, en dat biedt veel meer flexibiliteit) creëren een nieuwe fase van de verbonden wereld. Laptops, telefoons, fitnesspolsbandjes, televisietoestellen, beveiligingssensoren, apparaten en hulpprogramma’s… ze zullen samenkomen in een gemakkelijk te bedienen, volledig onderling verbonden omgeving. De komst van de eSIM – ingebed in apparaten, in staat om netwerkonafhankelijk te zijn omdat ze automatisch de beste connectiviteit en tarieven zoeken – vormt de basis voor de komst van het IoT. Zowel Communication Service Providers als disruptors komen met innovatieve software- en hardware-oplossingen. Amazon en Apple zullen strijden om de enige, favoriete digitale aanbieder voor het slimme huis te zijn. IoT in slimme huizen en alle soorten wearables zullen een enorme schat aan data genereren. Dit kan hypergepersonaliseerde verkoop en marketing triggeren in een hyperverbonden wereld. Maar er zal ook een enorme hoeveelheid gegevens over consumentengedrag toegankelijk zijn.

Wat houdt het bovenstaande in? Welke impact heeft dit op het huidige landschap voor de consument? Waar kopen consumenten hun producten, hoe kun je consumenten bereiken via de media en hun aankoopbeslissingen beïnvloeden? Dat lees je in deel 2 waarin we de implicaties voor het consumentenlandschap van de toekomst bespreken.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?