‘Alsjeblieft, dankjewel, chatbot!’

Door Jan Roekens | 15-08-2024

Er is iets eigenaardigs aan de hand: mensen gaan relaties aan met AI-systemen. Althans, dat zeggen onderzoekers van het MIT. Wordt AI onze nieuwe metgezel?

Toen de GenAI-boom eind 2022 begon met ChatGPT, werd ons verteld dat AI-tools alles weten, dat ze het saaie werk overnemen en de productiviteit en economische voordelen kunnen vergroten. Twee jaar later zijn die voordelen nog niet uitgekomen. Maar we hebben wel iets eigenaardigs en enigszins onverwachts zien gebeuren: mensen beginnen relaties op te bouwen met AI-systemen. Onderzoekers van het MIT zien dat we met AI gaan praten, we  zeggen ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’, en we behandelen AI alsof het vrienden zijn, geliefden, mentoren, therapeuten en leraren.

Verslavende intelligentie

‘We zien een gigantisch experiment, maar het is nog onzeker welke impact die AI-metgezellen op ons als persoon of op de samenleving zullen hebben’, betogen Robert Mahari, JD-PhD-kandidaat aan het MIT Media Lab en Harvard Law School, en Pat Pataranutaporn, onderzoeker bij het MIT Media Lab. Beiden zeggen dat we ons moeten voorbereiden op ‘verslavende intelligentie’, of AI-metgezellen die blijkbaar duistere patronen hebben ingebouwd om ons verslaafd te maken. De twee bekijken hoe slimme regelgeving kan voorkomen dat AI-chatbots diep in ons hoofd kruipen.

Emotie

Het idee dat we banden aangaan met AI-metgezellen is niet langer alleen hypothetisch. Chatbots met steeds meer emotie in de stem, zoals GPT-4o, zullen ons waarschijnlijk nog meer proberen over te halen. Bij tests merkte OpenAI al dat gebruikers het tegen chatbots al hebben over ‘dit is onze laatste dag samen’. Het bedrijf geeft toe dat emotionele afhankelijkheid een risico is dat groter kan worden bij de komst van de nieuwe spraakgestuurde chatbot.

Rollenspel

Er is al bewijs dat we op een dieper niveau verbinding maken met AI, zelfs als het alleen maar beperkt is tot tekstuitwisselingen. Mahari zat in een groep onderzoekers die een miljoen interactielogboeken van ChatGPT analyseerde. Hij ontdekte dat het op één na populairste gebruik van AI seksueel rollenspel was. Afgezien daarvan was creatie verreweg het meest populairst bij het gebruik van de chatbot. Mensen gebruikten het ook graag om te brainstormen en te plannen, en om uitleg en algemene informatie te vragen.

Zelfverzekerde leugenaar

Dit soort creatieve en leuke taken zijn uitstekende manieren om AI-chatbots te gebruiken. Ze kunnen het volgende meest waarschijnlijke woord in een zin voorspellen. Ze zijn zelfverzekerde leugenaars en presenteren vaak onwaarheden als feiten, ze verzinnen van alles of hallucineren. Dit is niet zo erg als ‘verzinnen van dingen’ het belangrijkste is wat ze moeten doen. Maar zijn ze ook productief in financiële zin? Er zijn miljarden in AI-bedrijven gepompt, maar het is niet zo verwonderlijk dat Wall Street de laatste tijd een stuk minder optimistisch is over de opbrengst.

Beloften

Wat ‘productief’ zou zijn – en dus het meest gehypet – heeft toch minder succes behaald. En er is nogal wat discussie over wat er mis kan gaan als mensen AI-chatbots te veel vertrouwen, of als bron van feitelijke informatie zien. En dat is het probleem met de AI-hype. We verwachten te veel en het stelt ons teleur als de beloften niet uitkomen. We denken ook te snel dat het AI nu al volwassen genoeg is om de zaken drastisch te veranderen. In werkelijkheid kan het jaren duren voordat het echte voordeel zichtbaar is.

Bron: MIT Technology Review

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?