De Ipsos Global Advisor Survey – een onderzoek in 31 landen – laat zien dat het geestelijk welbevinden wereldwijd bovenaan staat als het gaat om zorgen over gezondheid. 45% vindt het belangrijkste onderwerp.
▼
Wereldwijd voelt een meerderheid zich gestrest
Iets meer dan drie op de vijf (gemiddeld 62%) in 31 landen zeggen dat ze zich minstens één keer zó gestrest hebben gevoeld dat het impact had op hun dagelijks leven. Wat betreft de omvang van stressgevoelens ligt de piek in Turkije (76%) en staat Japan onderaan (44%).
Geestelijke gezondheid is nog steeds de grootste zorg
Uit het laatste Health Service Report van Ipsos blijkt dat 45% geestelijke gezondheid noemt als een van de belangrijkste gezondheidsproblemen waarmee hun land wordt geconfronteerd. Kanker staat op de tweede plaats met 38% en stress volgt met 31%.
Jonge vrouwen hebben het het moeilijkst
Gen Z-vrouwen zeggen het vaakst dat ze soms in de put zitten. Wereldwijd voelt 40% zich wel eens depressief tot op het punt dat ze zich bijna elke dag, soms een paar weken of langer, verdrietig of hopeloos voelen.
Lichaam en geest gelijkwaardig
Iets meer dan drie op de vier (76%) zegt dat mentale en fysieke gezondheid even belangrijk zijn – en dat geldt voor de meerderheid van de onderzochte landen. Hoewel lichaam en geest als gelijke worden gezien, zeggen mensen vaker dat ze vaak aan hun fysieke gesteldheid (72%) denken dan aan hun mentale welzijn (60%).
Jongere generaties missen werk door stress…
Een meerderheid (54%) van Gen Z zegt dat ze zich zó gestrest hebben gevoeld dat ze het afgelopen jaar niet naar hun werk konden gaan. Voor millennials ligt dat iets lager (47%). Meer in het algemeen voelen ouderen zich minder vaak gestrest.
… maar zorgstelsels geven prioriteit aan fysieke problemen
Respondenten zeggen dat de nadruk van gezondheidszorg vaak het lichaam ligt. 41% zegt dat het gezondheidszorgsysteem van hun land fysieke gezondheid belangrijker vindt dan geestelijke gezondheid, 13% zegt dat aan geestelijke gezondheid meer belang wordt gehecht en voor 31% gaat het gelijk op.
Het volledige rapport is hieronder te downloaden: