Hoe kijken marketeers aan tegen de regels rond privacy van consumenten en ethisch handelen op internet? En wat zijn de gevolgen voor hun marketingstrategie? De World Advertising Research Center (WARC) zocht het uit. In Azië en de USA maken ze zich het meest zorgen over de invloed van privacyregels op hun strategie en wereldwijd is het probleem nummer drie. In Europa verwacht 17% geen invloed op de strategie.
Wereldwijd wordt dataprivacy (39%) door adverteerders gezien als het op twee na belangrijkste probleem dat invloed kan hebben op hun strategie voor 2023, na de economische recessie (63%) en duurzaamheid en klimaatverandering (40%).
Bijna 90% van de marketeers in Amerika verwacht dat privacy hun planning zal beïnvloeden, vooral gezien tegen de achtergrond van groeiende regulering en de transitie naar first party-personalisatie.
Consumenten in Azië-Pacific zeggen weinig vertrouwen te hebben in technologiebedrijven als het gaat om hun persoonlijke gegevens, en landen in die regio hebben voortvarend hun eigen privacywetten ingevoerd. Merken die actief zijn in China zullen op niet al te lange termijn te maken krijgen met de een gewijzige wet op de bescherming van persoonsgegevens (PIPL), waar boetes aan verbonden zijn tot wel zo’n 7,5 miljoen dollar kunnen oplopen ingeval van datalekken.
Techreuzen
In Europa verwacht 17% van de marketeers dat dataprivacy volgend jaar geen invloed zal hebben op hun strategie, 32% verwacht dat wel degelijk en 51% ziet wel enige invloed. De Europese Unie is trouwens bezig met een verdere regulering, zoals met de Artificial Intelligence Act, Digital Services Act en Digital Market Act (DMA), waarbij de laatste specifiek is ontworpen om de techreuzen te beteugelen.
Uit de Marketer’s Toolkit-gegevens van Warc blijkt dat marketeers wereldwijd Facebook aanmerken als het slechtste platform als het gaat om waarborgen van privacy van consumenten en ethisch gebruik van gegevens (52%), gevolgd door TikTok (22%).
Bron: warc.com