Online sector steunt certificeringsprogramma Privacy Verified

Door Jan Roekens | 16-07-2020

Aanbieders van diensten in de online sector zijn sterk met elkaar verweven. Om te garanderen dat de privacy van de gebruiker in de gehele online keten is geborgd, heeft ICTRecht in samenwerking met verschillende relevante brancheorganisaties het certificeringsprogramma Privacy Verified in het leven geroepen.


Uniek aan dit samenwerkingsverband is de brede steun vanuit de online sector voor dit initiatief. Het certificeringsprogramma Privacy Verified betekent een belangrijke stap in het garanderen van een privacyvriendelijke omgeving voor een gebruiker in de gehele online keten. In tegenstelling tot andere certificeringen richt Privacy Verified zich op de gehele (online) ICT-keten.

Een consument die iets koopt bij een webshop krijgt ongemerkt te maken met meerdere aanbieders van diensten. Voor de verwerking van betalingen en het versturen van de artikelen werkt een webshop vaak samen met een betaaldienst en een distributeur. Het online beschikbaar stellen van de webshop is de taak van een hostingaanbieder, die de onderliggende infrastructuur laat faciliteren door een datacenter. Dit voorbeeld laat zien dat aanbieders in de online keten innig met elkaar vervlochten zijn.

Certificeringsprogramma Privacy Verified

Het certificeringsprogramma Privacy Verified richt zich daarom op aanbieders van ICT-infrastructuren, webshops, Payment Service Providers en Digital Agencies. Een gebruiker kan zo uit een netwerk van kwalitatief hoogstaande webwinkels, SaaS-leveranciers, hostingproviders en datacenters een betrouwbare leverancier met het certificaat Privacy Verified kiezen.

Vanwege het feit dat organisaties in de online wereld diensten bij elkaar afnemen en zo direct of indirect met elkaar zijn verbonden, hebben verschillende relevante brancheorganisaties uit de ICT-keten de handen ineengeslagen en hun brede steun uitgesproken voor het certificeringsprogramma Privacy Verified. Samen vormen deze brancheorganisaties een betrouwbaar netwerk dat momenteel bestaat uit Fiber Carrier Association (FCA), Thuiswinkel Waarborg (webshops), Dutch Laravel Foundation (developers), Stichting Dutch Hosting Provider Association (DHPA), ISPConnect (hosting- en cloudproviders) en de Dutch Data Center Association (DDA).

Zorgvuldige toetsing

Binnen de certificering wordt de dienst van een deelnemer getoetst aan de AVG. Organisaties die het certificeringstraject succesvol doorlopen, ontvangen het Privacy Verified certificaat, dat wordt uitgegeven door de Stichting Certificering. Deze onafhankelijke stichting ziet toe op de toetsing door Privacy Verified. Gecertificeerde deelnemers hebben zo de mogelijkheid om aan klanten en leveranciers te laten zien dat hun dienst, die eigenlijk een schakel in de online keten is, aan de AVG voldoet en dat de privacy volledig is gewaarborgd.

Het certificeringsprogramma is een initiatief van juridisch adviesbureau ICTRecht, met meer dan vijftien jaar ervaring. Het toetsingskader van de certificering is opgesteld door privacyspecialisten en toegespitst op de specifieke branche en tot stand gekomen in samenspraak met de brancheorganisaties. In het toetsingskader wordt tevens rekening gehouden met bestaande certificeringen zoals ISO en NEN. Zo komt bij Privacy Verified alles samen en is het tevens een certificering op maat.

Brede steun vanuit brancheorganisaties

De verschillende brancheorganisaties in de online sector zijn blij met de komst van het certificeringsprogramma en ook de bedrijven in hun eigen achterban ondersteunen het initiatief volledig.

Andrew van der Haar, Directeur FCA is van oordeel dat een eindgebruiker mag aannemen dat de privacy is gewaarborgd bij de uitvoering van online transacties. “Certificering is belangrijk om te zorgen voor transparantie voor de eindgebruiker, die niet op de hoogte is of kan zijn, dat er meerdere partijen zijn betrokken bij de uitvoering van ICT-diensten. De FCA steunt dit certificeringsprogramma, zodat de gehele keten de privacy met één certificering kan waarborgen.”

Stijn Grove, directeur van DDA, ondersteunt het initiatief van de ketencertificering: “Privacy is een groot goed en dit nieuwe initiatief geeft op een onafhankelijke manier inzicht in de opbouw van online diensten en de borging van de privacy van de gebruiker in elke laag van de dienstverlening. De betrokkenheid van vele brancheorganisaties maakt dit nieuwe initiatief uniek en laat zien dat de online sector bewaking van privacy hoog in het vaandel heeft staan.”

Ruud Alaerds, Managing Director van DHPA, Trusted Cloud Experts: “DHPA verwelkomt het Privacy Verified initiatief als een welkome aanvulling om privacygaranties op een praktische en inzichtelijke wijze inzichtelijk te maken voor afnemers van digitale diensten. Met het oog op transparantie en inzicht door de digitale keten heen zal dit ertoe bijdragen dat gebruikers de online sector als een logisch werkend geheel zien.”

Simon Besteman, CEO ISPConnect denkt dat het zichtbaar maken van privacygaranties in de gehele online keten een belangrijke voorwaarde is om het vertrouwen van de consument in de digitale wereld te verkrijgen. “ISPConnect verwelkomt en ondersteunt dit initiatief. Van het certificeringsprogramma Privacy Verified profiteert niet alleen de online wereld, maar de gehele economie kan hiervan de vruchten plukken.”

Voor meer informatie over het Privacy Verified programma, bezoek privacyverified.nl/ketencertificering.

Bron: persbericht ICTRecht, juli 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?