In 2021 deelde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete van 600.000 euro uit aan de gemeente Enschede, omdat zij gebruikmaakten van wifitellen met behulp van de Citytraffic-sensoren van RMC. De gemeente Enschede vocht de boete aan en heeft gelijk gekregen. De rechter oordeelt dat de straf op basis van onjuiste gronden is uitgedeeld en dat de boete moet worden teruggedraaid.
De AP was van mening dat passanten werden gevolgd (wifitracking) en dat de privacy niet goed werd gewaarborgd. Tientallen gemeenten stopten met deze onderzoeksmethode na de uitspraak van de AP. RMC, onderdeel van Motivaction, zegt geloof te hebben gehad in de veiligheid van het tellen van passanten met hulp van wifi-signalen. De organisatie beschikt over een Citytraffic-telnetwerk van 79 steden in Nederland en 12 steden in België. Het is nauwkeuriger dan het tellen met een handmatige klikker of infraroodstraal en voorkomt het zogenaamd Big Brother-gevoel van een straat waarin veel camera’s hangen.
Privacyproof
Om de veiligheid te waarborgen hebben de grote techbedrijven als Google en Apple al eerder extra maatregelen genomen om wifi-signalen van een smartphone volledig privacyproof te maken. Daarbovenop heeft RMC nog talloze stappen ingebouwd waardoor het onmogelijk is om een wifi-signaal te herleiden naar een persoon of deze persoon te volgen.
Nu de Citytraffic-technologie weer is toegestaan voor gemeenten en andere overheden, kan deze telmethode weer worden ingezet om inzicht te krijgen in bezoekersaantallen in binnensteden.