Verschillen in analyticstools

Door Jan Roekens | 27-03-2019

Veel organisaties gebruiken een gratis analyticstool. Wanneer wordt het interessant of zelfs nodig om over te stappen naar een betaald analyticsplatform? Welke mogelijkheden zijn hiervoor en wat moet er gebeuren om deze overstap te maken? Je leest het in de blog van Felipe Wesbonk, Traffic Builders.


door Felipe Wesbonk, Traffic Builders

Veel organisaties gebruiken de gratis versie van Google Analytics of en hebben hier voldoende aan. Er zijn ook diverse betaalde analyticstools (o.a. Analytics 360, Piwik PRO en Webtrekk) in de markt die meer te bieden hebben dan de gratis Google Analytics? Maar wanneer wordt het interessant of zelfs nodig om over te stappen naar een betaald analyticsplatform? Welke mogelijkheden zijn hiervoor en wat moet er gebeuren om deze overstap te maken?

De verschillen tussen de gratis versie van Google Analytics en betaalde pakketten zoals Webtrekk, Piwik PRO en Analytics 360 zijn onder te verdelen in een aantal categorieën:

  • dataverzameling & exportmogelijkheden;
  • support & service;
  • integraties;
  • rapport features;
  • licentiekosten.

Dataverzameling en exportmogelijkheden

De limiet bij de gratis versie van Google Analytics (GA Free) voor het ophalen van data ligt op 10 miljoen hits per maand (een hit is elke interactie die ertoe leidt dat gegevens naar GA worden gestuurd, zoals pageviews, gebeurtenissen en e-commerce gegevens). Voor Analytics 360 is dit 1 biljoen (!) hits per maand voor de eerste prijsstaffel. Dit maakt gelijk het gat zo groot tussen de gratis en de betaalde versie van Google Analytics. Bij andere betaalde pakketten als Webtrekk en Piwik PRO is er geen limiet in aantal hits wat per maand gemeten kan worden.

Snelheidsverschil analyticstools

De snelheid waarmee data beschikbaar is in de interface kan enorm verschillen. Bij de gratis versie kan dit tot 24-48 uur duren en hierbij worden sowieso geen garanties gegeven. In de praktijk lijkt dit reuze mee te vallen en zijn de data veelal binnen 12 uur zeker wel beschikbaar, in sommige gevallen zelfs binnen het uur. Betaalde versies zorgen ervoor dat de data zo snel mogelijk beschikbaar zijn om op deze manier zo veel mogelijk aan de behoefte van grote organisaties te voldoen. Google geeft een garantie af dat de data binnen 4 uur beschikbaar is in de interface van Analytics 360. Webtrekk en Piwik PRO melden dat de data zelfs tussen de 10 sec en 60 minuten in de interface te zien zijn.

Datasampling: geen drempel bij Analytics 360

Groot voordeel van betaalde analyticstools is dat er bijna geen sampling plaats vindt. In GA Free worden steekproeven toegepast als de opgevraagde gegevens niet in de tabellen met reeds verzamelde gegevens (t.b.v. de standaardrapportages) staan. Op dat moment wordt er een adhoc verzoek gedaan op de volledige ongefilterde dataset, waardoor niet alle data opgehaald wordt maar een deel ervan en vervolgens wordt op basis hiervan een schatting gemaakt voor een totale berekening. In GA Free worden steekproeven toegepast vanaf 500.000 sessies, bij Analytics 360 ligt deze drempel op 100 miljoen sessies in de user interface. Echter als je dit rapport download in Analytics 360 dan zijn er geen drempels voor sampling en kun je altijd de volledige dataset exporteren. Bij Webtrekk, noch bij Piwik PRO is er sprake van sampling. Beide pakketten geven aan dat ruwe data in de eigen database worden opgeslagen en dat er geen sprake van sampling is.

Exportmogelijkheden zijn bij de GA Free beperkt tot 5000 rijen in de interface, bij Analytics 360 ligt het maximum op 3 miljoen voor downloads.

Opslag van data: binnen of buiten Europa?

Bij de betaalde pakketten is er overigens wel een duidelijk onderscheid in waar de data worden opgeslagen. Bij Google is dit op een van de Google servers, die voor een groot deel in de USA staan. Bij Webtrekk heb je de zekerheid dat je data binnen Europa blijven, namelijk in Duitsland. Piwik PRO biedt twee mogelijkheden om de data op te slaan: op Piwik Cloud (in Duitsland of USA) of je bepaalt zelf op welke servers ze worden opgeslagen, zodat je volledige controle hebt over waar je data staan en wie er toegang heeft tot deze data.

TB tabel dataverzameling

Support & service

Voor Google Analytics Free heb je geen support van Google en kun je dus met niemand van Google contact opnemen op het moment dat je een probleem hebt. Gelukkig zijn er zeer veel gebruikers van Google Analytics Free waardoor er veel over wordt geschreven in de vorm van blogs en op fora, waardoor je vaak snel een antwoord hebt op je vraag. Ook Traffic Builders plaatst regelmatig blogartikelen over hoe je specifieke features van Google Analytics kunt gebruiken.

Google Analytics 360 biedt Service Level Agreements aan op rapporten in de User Interface, op dataverzameling en snelheid dat de data beschikbaar zijn (98% binnen 4 uur). Webtrekk en Piwik PRO bieden ook dergelijke SLA’s aan. Verder biedt Google Analytics 360 dedicated accountmanagement en een technische help desk support. Neem je Analytics 360 af via een van de Google Sales partners zoals Traffic Builders dan zijn zij in eerste instantie het aanspreekpunt voor support. Dit geldt ook in het geval van Webtrekk en Piwik PRO.

TB tabel service

Integraties

Ook op het gebied van integraties zijn er verschillen tussen de gratis en betaalde versies. Bij Google Analytics Free is er een integratie met Google Ads en Optimize (hoewel in beperkte vorm). Bij Analytics 360 is dit uitgebreid met Salesforce, Display & Video 360, Google Surveys 360 (nog niet beschikbaar in Nederland), Search Ads 360 en zijn de mogelijkheden met de integratie van Optimize 360 uitgebreider. Bovendien heeft GA360 ook een integratie met Big Query (incl. $ 500,- maandelijks data tegoed), waardoor (ruwe) data direct te exporteren is naar Big Query.

Juist door de naadloze integraties met diverse Google Producten en Big Query maakt dat Analytics 360 een zeer krachtige tool is voor geavanceerde analyses, waarbij je interessante inzichten krijgt in de customer journey zodat je de klant op de meest efficiënte en effectieve manier kunt bereiken. Webtrekk en Piwik PRO hebben ook integraties met Google Ads, maar niet met de andere Google producten. Daar tegenover staat dat zowel Webtrekk als Piwik PRO een geïntegreerd DMP (Data Management Platform) hebben, waarin data van verschillende databronnen geïmporteerd kunnen worden en deze op die manier te integreren zijn met de webanalytics data.

Integratie Analytics 360 met Salesforce

De integratie van Analytics 360 met Salesforce Sales Cloud maakt het mogelijk om automatisch in Analytics 360 te zien welke leads uiteindelijk klant zijn geworden en welke niet. Deze data kunnen vervolgens weer gebruikt worden in bijvoorbeeld segmenten voor geavanceerde analyses of in andere kanalen zoals Google Ads of DV 360. Ook is het mogelijk hiermee user journeys te visualiseren met Custom Funnels en voorspellende analyses te maken.

TB salesforce sales cloud integratie

De Salesforce Marketing Cloud integratie maakt het mogelijk om doelgroepen die in Analytics 360 zijn samengesteld te gebruiken voor direct marketing in de Salesforce Marketing Cloud interface. Gegevens van de Marketing Cloud, zoals bepaalde engagement data, zijn ook beschikbaar in Analytics 360 voor een beter inzicht in de effectiviteit van marketingcampagnes.

De directe integratie met Salesforce is er niet met GA Free of met Webtrekk en Piwik PRO. Dergelijke integraties zijn overigens wel te realiseren met API-koppelingen.

TB tabel integraties

Rapport features

Attributiemodellen

Uiteraard zijn er verschillen in bepaalde functionaliteiten tussen GA Free en de betaalde pakketten. Zo biedt Analytics 360 het datadriven attributie-model, een model dat gebaseerd is op werkelijke gegevens uit het Analytics-account om een ​​aangepast model te genereren voor het toewijzen van conversie aan kanalen gedurende de customer journey. Met het datadriven model heb je een completer beeld van welke digitale kanalen en zoekwoorden het beste presteren, zodat je nog betere beslissingen kunt nemen over allocatie van het marketingbudget. In Webtrekk en Piwik PRO heb je een dergelijk model niet, wel heb je de andere (standaard) attributiemodellen tot je beschikking. Overigens is het niet mogelijk deze te customizen, wat wel weer mogelijk is bij zowel de gratis als betaalde versie van Google Analytics!

Custom dimensies en metrics

De mogelijkheden van het aanmaken van aangepaste dimensies en statistieken zijn bij de betaalde versies veel meer dan bij GA Free. Bij de gratis versie ligt deze limiet op 20, bij Analytics 360 op 200 en bij Webtrekk zelfs op 250. Piwik PRO biedt slechts 5 custom dimensies welke uit te breiden zijn naar totaal 15.

Advanced Analysis

Mooie extra’s van Analytics 360 t.o.v. GA Free zijn o.a. Custom Funnels en de Advanced Analysis feature. Deze maken het mogelijk om op een eenvoudige intuïtieve manier segmenten, dimensies en metrics met elkaar te combineren voor snelle inzichten uit de data. De Funnel Analysis is een uitgebreidere versie van Custom Funnels binnen de Advanced Analysis feature. Je kunt hiermee een eigen funnel samenstellen van max. 10 stappen, waarbij je zowel dimensies als metrics kunt gebruiken. Mogelijkheden die je bij de gratis versie niet hebt, maar wel grote voordelen biedt op het gebied van analyse!

Diverse andere mogelijkheden

Zowel Google Analytics, Webtrekk als Piwik Pro beschikken allemaal over een eigen Tag Management Systeem, waardoor het meten van specifieke elementen op de website eenvoudig gemaakt wordt. Alle pakketten bieden standaard features aan als segmentatie, aangepaste rapporten, instellen van alerts, cross device tracking (wat bij Google Analytics sinds 2018 is verbeterd met Google Signals), realtime-rapportages en dashboarding. In de Google Analytics interface is de dashboard-functionaliteit redelijk beperkt, echter wordt dit opgevangen door de directe koppeling met Data Studio, wat zeer veel uitgebreide mogelijkheden biedt voor datavisualisaties. Zoals Analytics 360 onderdeel is van het Google Marketing Platform, hebben Webtrekk en Piwik Pro ook een marketingsuite waarin diverse producten vallen die met elkaar geïntegreerd kunnen worden voor een zo compleet mogelijk klantbeeld te krijgen.

TB tabel features

En natuurlijk de prijs!

Het allergrootste verschil tussen de gratis en betaalde analyticstools is, hoe kan het ook anders, de prijs! Met de beperkingen van GA Free is prima te leven voor veel organisaties. Echter als er veel datadriven gewerkt wordt en je behoefte hebt aan verdergaande geavanceerde analyses, alle data (dus zonder sampling) snel beschikbaar moet zijn en je zekerheid moet hebben van de beschikbaarheid van data, is het nodig om over te stappen naar een betaald analyticsplatform. Analytics 360 kost $ 150.000,- per jaar als je dit direct bij Google af neemt. Via een Google Salespartner zoals Traffic Builders kan Analytics 360 tegen een aanmerkelijk lager tarief aangeschaft worden. Bij Webtrekk en Piwik Pro liggen de tarieven over het algemeen lager dan Analytics 360, maar dit is afhankelijk van het aantal servercalls of hits en de uitbreidingen die je wilt doorvoeren in het basispakket (specifieke features, DMP-functionaliteit, etc.).

TB tabel prijs en divers

Benieuwd welk analyticsplatform het beste bij jouw organisatie past?

Heb je het idee dat het overstappen van een gratis analyticsplatform naar een betaald analyticsplatform voor jouw organisatie verstandig is en heb je de kennis van specialisten nodig om je bij deze keuze te begeleiden? Neem dan contact op met Traffic Builders.

 

Bron: Traffic Builders, auteur Felipe Wesbonk, 26 maart 2019

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?