Zes op tien Nederlanders wil met seizoenen mee eten om milieu

Door Jan Roekens | 25-07-2024

Ruim zes op de tien Nederlanders vindt dat we strikt met de seizoenen mee moeten eten, om zo de belasting op ons milieu te beperken. 76% pleit ervoor dat supermarkten in de strijd tegen voedselverspilling meer kleine, misvormde of gebutste producten aanbieden. Dit blijkt uit de nieuwste Nationale Keuzestress Monitor van MSI Consultants.

Nederlanders denken in 2025 meer groente en fruit te eten en juist minder vlees en vis. Ook voor de langere termijn is dit in grote lijnen de verwachting. Gevraagd naar de grootste verandering van ons voedsel(patroon) in 2050 wordt ‘meer plantaardig voedsel’ veel genoemd, evenals ‘kunstmatig vlees’, ‘3D-geprint voedsel’ en ‘alternatieve eiwitten’, zoals de consumptie van insecten in plaats van vlees.

Vegaburgers

Nederlanders ondersteunen het eten van meer plantaardige eiwitten zoals peulvruchten in plaats van dierlijke eiwitten, zoals vlees. Met als belangrijkste voorwaarden dat de smaak er niet onder lijdt en het vervangende product minstens zo gezond is. Bijna de helft van de Nederlanders wil best meer vleesvervangers (zoals vegaburgers) eten, maar doet dat momenteel niet vanwege de vele ongezonde E-nummers (toevoegingen zoals kleur- en smaakstoffen) die erin zitten. De kosten lijken niet het belangrijkste struikelblok: slechts 12% noemt een gelijkblijvende prijs van het nieuwe product de belangrijkste voorwaarde om de eiwittransitie te ondersteunen.   

Stamppot in de winter

We willen het liefst puur en onbewerkt eten en lijken huiverig voor technologische innovaties. Het genetisch modificeren van voedsel, waarbij het DNA is veranderd met speciale technieken, is duidelijk een brug te ver. Slechts 16% heeft daar een positief gevoel bij. Ook 3D-geprint voedsel valt bij de grote meerderheid niet lekker. In plaats daarvan lijken we juist terug te willen naar vroeger. Toen aten we stamppot in de winter, kersen in de zomer en waren aardbeien slechts een paar weken per jaar beschikbaar. Liefst zes op de tien Nederlanders verlangt ernaar weer strikt met de seizoenen mee te eten, om op die manier de milieubelasting te beperken. Onder 56+’ers is die hang naar vroeger met 67% nog groter. In het verlengde hiervan zijn er fors meer voor- dan tegenstanders van voedsel dat lokaal (binnen een straal van 50 kilometer) geproduceerd wordt.

Kromme komkommers

Verder blijkt er veel animo en sympathie te zijn voor de zogeheten buitenbeentjes: groente en fruit met afwijkende vorm, zoals kromme komkommers en misvormde paprika’s. 76% van de respondenten vindt dat supermarkten ze meer moeten aanbieden in de strijd tegen voedselverspilling. Misvormd of niet, de huidige prijs van groenten en fruit remt de consumptie. Als deze producten 25% goedkoper zouden worden, zegt 64% van de ondervraagden meer groente en fruit te eten.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?