De verzwaring van de overheidsmaatregelen om het coronavirus in te perken, zorgt voor een langere sluiting van sportscholen. En doordat Nederlanders meer thuiswerken, bewegen ze vaak minder op een dag. Kunnen merken een rol spelen in het bevorderen van beweging en sportief gedrag? Validators en VU zochten het uit aan de hand van data in de Monitor Consumentengedrag.
53% van de Nederlanders sport minimaal een keer per week. Van de jongeren (18-34 jaar) sport 66% zeker een keer per week, voor 55-plussers is dit 46%.
Van de mensen die zeggen sportlessen te volgens, geeft 71% aan dat offline te doen. 16% combineert offline met online, en 14% doet dit online.
Wanneer je terugkijkt naar de vorige keer dat de sportscholen dicht waren, dan is te zien dat in week 13 een sterkere online sportcultuur ontstond. Toen sportte 42% van de Nederlanders offline, 35% zocht de combinatie van online en offline en 24% volledig online. Het kan daarom zo zijn dat sporters nu hetzelfde onlinesportgedrag gaan oppakken.
Ommetje
Van alle thema’s die mensen belangrijk vinden om terug te zien in merkcommunicatie staat gezondheid altijd op nummer 1. Wil je mensen motiveren om meer te bewegen of sporten, dan is het positieve effect op de gezondheid een goed thema om bij aan te haken.
De app Ommetje doet hier goed werk. Het is een product van de Hersenstichting, waarbij gezondheid de nadruk heeft in communicatie. De app stimuleert inspanning door middel van een kleine competitie. Daarnaast geeft het ook steeds tips voor een gezonder leven. Ommetje was de hit van het begin van de coronacrisis: in februari maakten 824.000 Nederlanders gebruik van de app. De vraag rijst wat het Ommetje van deze winter wordt?
Sportievelingen
In Nederland is ASR Vitality een goed voorbeeld van een merk dat mensen consequent blijft aansporen tot beweging. Door middel van een beloningssysteem wakkeren ASR en vitaliteitspartner Ditzo iedereen aan om dagelijks te bewegen. Een internationaal merk dat niet mag ontbreken in deze context is Nike. Al vroeg in de covid-crisis begreep Nike de impact van de sluiting van sportscholen. Met de campagne Play for the World stak het sportievelingen een hart onder de riem, en faciliteerde in allerlei initiatieven en online trainingen om wel te blijven sporten.