Vier op de tien Nederlandse zelfstandig ondernemers vinden dat zij onvoldoende financieel beloond worden voor het werk dat zij leveren. Dit blijkt uit onderzoek van GaragePark, uitgevoerd door PanelWizard. Het lijkt erop dat de ondervraagden het ondernemerschap zich rooskleuriger hadden voorgesteld, want 18% heeft het zzp-bestaan onderschat.
Vooral respondenten jonger dan 30 jaar hebben zich verkeken op zelfstandig ondernemen. Zo vindt maar liefst 53% dat zij te weinig verdienen en heeft 32% het zzp-schap onderschat. Onder 50-plussers liggen deze percentages met 34 en 13 procent beduidend lager.
Sparringpartner
Een mogelijke verklaring voor onderschatting van het zzp-bestaan kan zijn dat zelfstandig ondernemers vooral op zichzelf zijn aangewezen. Een derde van de respondenten zegt dat zij collega’s missen en 31% vindt dat (overheids)instanties, waaronder de KvK en banken, onvoldoende begeleiding bieden aan startende ondernemers. Het zijn vooral zzp’ers jonger dan 30 jaar die wel een sparringpartner in de vorm van een collega (53%) of instantie (45%) kunnen gebruiken. Verder valt het op dat vrouwelijke zzp’ers vaker collega’s missen (35%) dan hun mannelijke evenknieën (28%).
Voordelen
Verder blijkt uit het onderzoek dat een kwart van de respondenten moeite heeft met het combineren van zelfstandig ondernemerschap en privéleven. Onder zzp’ers jonger dan 30 jaar bedraagt dit percentage 43%, tegenover 18% onder de 40-plussers. Toch lijken de voordelen van het leven als zzp’er groot; slechts 6% verwacht binnen een jaar weer in loondienst te werken.