Meer mensen aan tafel dan vorig jaar, een energietoeslag die wordt besteed aan het kerstdiner en ruim de helft van de Nederlanders die bereid is om te koken voor vrienden die geen geld hebben om Kerstmis te vieren. Dat zijn een paar uitkomsten uit het kerstonderzoek van GfK in opdracht van supermarktketen ALDI.
Het overgrote deel (87%) van Nederland is van plan om Kerstmis te vieren. Dit gebeurt vooral door het organiseren van een kerstdiner thuis met familie (90%) of bij vrienden (93%). Dat is een groot verschil met vorig jaar, toen slechts 36% van de Nederlanders met familie of vrienden at vanwege de toen geldende coronavoorschriften.
De keuze om Kerstmis met meer mensen te vieren is opmerkelijk omdat veel Nederlanders (38%) het de afgelopen jaren eigenlijk prettiger vonden om Kerstmis in kleinere kring te vieren.
De meerderheid van de kerstvierders doet dat twee dagen (62%). Een kwart van de Nederlanders viert één dag kerst; dit zijn relatief vaak 50-plussers en alleenstaanden. Derde kerstdag wordt door zo’n twintig procent van de Nederlanders gevierd, met name om het overgebleven eten op te maken en om vrienden en familie te zien.
Koken voor elkaar
De hoge inflatie en bijkomende hogere rekeningen zorgen ervoor dat veel Nederlanders dit jaar meer aan elkaar denken. De bereidheid om voor vrienden te koken die geen geld hebben om Kerstmis te vieren is in het algemeen groot; liefst 51% zegt dit te willen doen. Een kwart nodigt familie of vrienden uit die krapper bij kas zitten, zodat zij ook van een kerstdiner kunnen genieten – opvallend genoeg wordt dit vaker gedaan door lage (39%) en middeninkomens (31%) en juist niet door de hoge inkomens (16%).
Midden- en hoge inkomens zijn juist vaker van plan – en in de gelegenheid – om geld (39%) of boodschappen (46%) te doneren aan goede doelen, zodat degenen die het financieel moeilijk hebben ook kerst kunnen vieren.
Letten op aanbiedingen
De inflatie treft met name huishoudens met lage inkomens. Zo viert 1 op de 5 mensen met een laag inkomen kerst alleen met het eigen huishouden en nodigen zij geen gasten uit. Een bijna vergelijkbare groep (18%) zegt de energiecompensatie te gebruiken voor het kerstdiner.
Huishoudens met lage inkomens die kerst dit jaar soberder gaan vieren verwachten meer te gaan letten op aanbiedingen (40%), minder geld uit te geven aan eten en drinken (29%) en aan kerstcadeaus (35%).
Het kerstbudget gaat dit jaar vooral op aan vlees (19%) en verse producten zoals aardappelen, groente en fruit (13%). Nederlanders besteden het beschikbare budget aan soortgelijke producten; hierin is geen verschil zichtbaar tussen leeftijd, opleidingsniveau of inkomen.
Eten wat de pot schaft
Jonge kinderen schuiven dit jaar gewoon bij de volwassenen aan tafel. Slechts 5% van de kinderen eet aan een kindertafel. De meerderheid van de thuiskoks (81%) houdt geen rekening met de kinderen bij het samenstellen van de kerstmenu’s. Ook worden er producten ingekocht zoals kinderchampagne en kinderijsjes, en worden patat en pannenkoeken klaargemaakt.