Een meerderheid van de burgers (85%) maakt zich zorgen over de impact van online desinformatie, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van Unesco, in 16 landen uitgevoerd door Ipsos.
Uit het onderzoek, waaraan ongeveer 8.000 respondenten deelnamen in landen waar in 2024 verkiezingen worden gehouden, bleek dat naast de bezorgdheid over desinformatie, nog eens 87% van de burgers vindt dat desinformatie al een grote impact heeft gehad op het politieke leven in hun land en dat het de verkiezingen kan beïnvloeden.
Gemiddeld gebruikt meer dan de helft (56%) van de internetgebruikers in de onderzochte landen sociale media om op de hoogte te blijven van de actualiteit, nog voor de televisie (44%).
Twee derde (68%) van de internetgebruikers zegt dat desinformatie het meest voorkomt op sociale media, daarna volgen online berichten-apps (38%) en mediawebsites/-apps (20%).
Regulering
Naast de opiniepeiling heeft Unesco een actieplan gepubliceerd om socialemediaplatforms te reguleren. Als onderdeel van het actieplan moeten platforms gekwalificeerde moderators in dienst nemen om online inhoud te controleren. Platforms moeten ook zorgen voor transparantie in het moderatieproces, ook wanneer het wordt geautomatiseerd door middel van algoritmen.
Unesco is van plan medio 2024 een wereldconferentie van te houden over regelgeving rond platforms en informatie.
Bron: research-live.com