AI maakt werknemers vaak minder productief

Door Jan Roekens | 27-08-2024

Uit een onderzoek van Upwork Research Institute, uitgevoerd onder 2500 medewerkers, freelancers en leidinggevenden, blijkt dat 77% van mening is dat AI-tools hun productiviteit heeft verminderd en hun werklast heeft vergroot. Reden: werknemers wordt gevraagd om productiever te zijn én nieuwe vaardigheden te leren met een niet-onfeilbare AI-technologie.

Wat er volgens het onderzoek lijkt te gebeuren is dat de aansporing (en de wens) tot meer  productiviteit ten onrechte is gebaseerd op het idee dat AI die productiviteit zou kunnen verhogen. Desondanks blijft men optimistisch over de technologie, ook al heeft slechts 26% AI-trainingsprogramma’s opgezet en zegt slechts 13% een goed geïmplementeerde AI-strategie te hebben.

Hier zijn de ontnuchterende cijfers:

  • 47% van de werknemers die AI gebruiken, zegt geen idee te hebben hoe ze de productiviteitswinst kunnen behalen die hun werkgevers verwachten.
  • 39% zegt veel tijd kwijt te zijn aan het beoordelen of modereren van door AI gegenereerde inhoud.
  • 65% zegt te worstelen met de eisen van werkgevers op het gebied van  productiviteit.
  • 39% is door de werkgevers verplicht om AI-tools te gebruiken.

Stukje van de puzzel

Het is eerder gezegd: technologieën hebben tijd nodig om de wereld te veranderen.  Technologie is één stukje van de puzzel, cultuur is veel moeilijker te veranderen.

Dat geldt vooral wanneer technologie gevolgen heeft voor arbeid, en er discussie is over het risico van AI. Voor veel consumenten is AI ook een beetje een probleemgeval, en het is heel goed mogelijk dat werknemers, zelfs degenen die moeten werken met AI-technologie, aan hetzelfde sentiment lijden.

Conclusie: Waar mensen met AI moeten werken, lijkt het toepassen van de techniek vooral te gaan om het zou kunnen worden gebruikt in plaats van hoe het daadwerkelijk kan worden gebruikt.

Bron: warc.com

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?