Een groot deel (68%) van de Nederlanders die vaak achter een beeldscherm zit werkt inmiddels vanuit huis. Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat een ruime meerderheid (67%) daarvan werkt met vertrouwelijke gegevens maar heeft vaak niet de juiste basis om deze data afdoende te beschermen.
De thuiswerkplek is daarmee een groot risico voor vertrouwelijke data. Dit blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van Skotty onder ruim 1.500 Nederlanders.
Meerdere risico’s op thuiswerkplek
Van de groep die thuiswerkt en met vertrouwelijke data werkt, gebruikt maar liefst 32% een computer die niet door de werkgever is verstrekt. Ruim een vijfde (21%) geeft aan dat de werkgever geen software beschikbaar heeft gesteld voor het uitwisselen van vertrouwelijke informatie. Op de vraag of men de thuiswerkplek voldoende beveiligd heeft, zegt 16% dat men dit niet weet, 3% zegt ronduit dat er geen goede beveiliging is. Al deze zaken zorgen voor een groot risico op datalekken en identititeitsfraude.
E-mail vaak gebruikt voor delen
Werknemers die thuiswerken en met vertrouwelijke data te maken hebben, gebruiken e-mail (76%) veruit het meest voor het delen van bestanden. VPN (33%), WeTransfer (17%), Microsoft OneDrive (16%) en Google Drive (8%) volgen op afstand. Gewone e-mail is niet veilig genoeg om vertrouwelijke gegevens te versturen en vormt daarmee het allerhoogste risico.
Minder productief
Nederland werkt niet alleen wat minder veilig, maar is ook minder productief op dit moment. Van de groep die noodgedwongen thuiswerkt geeft 39% aan minder productief te zijn, 28% zegt juist productiever te zijn. Dit lijkt erop te wijzen dat de productiviteit per saldo met 11% is gedaald. Als redenen hiervoor worden meer afleiding in het algemeen en kinderen in het bijzonder genoemd. De thuiswerker denkt gemiddeld nog 2,6 maanden de werkzaamheden vanuit huis te moeten doen.
Over het onderzoek
De resultaten in dit onderzoek komen uit de Multiscope Marktpeiler. In het onderzoek zijn 1.537 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.
Bron: Persbericht Multiscope, 9 april 2020