Verslechterende gezondheid, verlies van inkomen of werkgelegenheid en weer-gerelateerde natuurrampen worden elk gezien als een reële bedreiging, althans wereldwijd volgens drie van de vijf volwassenen. Dat blijkt een Ipsos-enquête voor het World Economic Forum.
Op de vraag hoe reëel een bedreiging is in de komende 12 maanden komen de respondenten tot de volgende antwoorden:
- 62% van de volwassenen wereldwijd zegt dat ‘verslechterende gezondheid (mentale of fysieke)’ een reële bedreiging is;
- 61% zegt dit van ‘verlies van inkomen of werkgelegenheid’;
- 60% van ‘vaker voorkomen van weergerelateerde natuurrampen’;
- 55% van de ‘conflicten en handelsconflicten tussen mijn land en andere landen’;
- 48% van ‘verslechterende sociale vooroordelen of ongelijkheid, bijvoorbeeld als gevolg van geslacht of etniciteit’;
- 44% van de ‘moeilijkere toegang tot opleiding/onderwijs’; en
- 33% van de ‘moeilijkere toegang tot digitale tools en technologie’.
Gezondheid
Van de 28 onderzochte landen wordt de verslechterende geestelijke of lichamelijke gezondheid het meest gezien als een persoonlijke bedreiging in Turkije (met 78%), Chili (74%), Spanje (72%) en Zuid-Afrika (71%), en het minst in China en Saoedi-Arabië (44% in beide).
Levensonderhoud
Landen waar het verlies van inkomen of werkgelegenheid het meest wordt gezien als een reële bedreiging zijn Chili (81%), Peru (80%), en Turkije (80%); aan de andere kant van het spectrum, minder dan twee op de vijf voelen zich bedreigd in Nederland (32%), Zweden (38%), en China (39%).
Klimaat
Vaker optreden van weergerelateerde natuurrampen wordt met name gezien als een bedreiging in Chili (78), Spanje (77%) en Frankrijk (76%) en het minst in Saoedi-Arabië (41%), Zweden (43%) en China (44%).
Internationale conflicten
De twee ondervraagde landen waarvan de burgers het meest vrezen voor conflicten en handelsconflicten tussen hun land en andere landen zijn Turkije (76%) en Australië (69%). Daarentegen zien minder dan vier op de tien ondervraagde volwassenen in Zweden (33%), Saoedi-Arabië (38%) en Nederland (39%) internationale conflicten en handelsoorlogen als een echte bedreiging.
Vooroordelen en ongelijkheid
Het percentage mensen dat in de komende twaalf maanden een verslechtering van sociale vooroordelen of ongelijkheid (bijvoorbeeld als gevolg van geslacht of etniciteit) verwacht, is het hoogst in Turkije (69%), Zuid-Afrika (63%) en Chili (63%); het is het laagst in Zweden (30%) en Rusland (33%).
Opleiding en onderwijs
Het vooruitzicht van meer problemen met de toegang tot opleiding/onderwijs wordt gezien als een reële bedreiging in Turkije (75%) en Peru (67%) en het minst vaak in Zweden (19%), Nederland (24%) en Australië (25%).
Digitale tools en technologie
De bezorgdheid over de toegang tot digitale instrumenten en technologie is het meest wijdverspreid in Argentinië (54%), India (52%) en Zuid-Korea (50%) en het minst in Zweden (12%), Australië (18%) en Canada (19%).