Nederlander gebruikt 35 plastic tasjes per jaar

Door Jan Roekens | 03-03-2020

Voor 94 procent van de Nederlanders is het een gewoonte geworden om zelf een tas mee te nemen naar de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, om tot een evaluatie te komen van het verbod op gratis plastic tasjes in 2016.


I&O Research heeft onderzocht hoeveel plastic draagtassen ondernemers in 2018 aan consumenten verstrekten, hoe ondernemers en consumenten het verbod beleven en hoe het zit met de naleving van het verbod. Daarnaast is er ook gekeken naar maatregelen in andere EU-lidstaten. Bij dit onderzoek is rekening gehouden met alle plastic draagtassen, dus ook de van het verbod uitgezonderde plastic (hemd)draagtassen voor verse producten.

Afname van 80 procent sinds 2015

In 2018 zijn er bijna 600 miljoen plastic draagtassen (gratis en tegen betaling, inclusief van het verbod uitgezonderde plastic tassen) verstrekt aan consumenten. Dit zijn 35 plastic draagtassen per Nederlander. Sinds 1 januari 2016 is het verbod op de gratis plastic draagtas in werking. Na de invoering was er in eerste instantie sprake van een sterke daling (circa 70%) van het aantal plastic draagtassen per Nederlander (SAMR, 2017, SGS Search 2017). In 2018 is die daling gestabiliseerd tot een totale afname van 80 procent van het aantal verstrekte plastic tassen ten opzichte van 2015 . Dit is in lijn met eerdere bevindingen uit 2017 en de afname van het aandeel plastic draagtassen in het zwerfafval.Van de ondervraagden zegt 85 procent het verkopers niet kwalijk te nemen als er betaald moet worden voor een tasje. Negen procent verwacht nog altijd een gratis tas te ontvangen als ze iets kopen.

Op orde

Het verbod van plastic tasjes is op orde, concludeert minister Van Veldhoven, die opdracht gaf tot het onderzoek. “Het maatschappelijk draagvlak voor het Nederlandse verbod op gratis plastic draagtassen is groot”, schrijft de minister in een brief aan de Kamer.

Op sommige plekken worden nog wel geregeld gratis tasjes meegegeven. Zo zegt 27 procent van de ondervraagden dat dit gebeurt in de afhaalhoreca. Op de markt is dat 19 procent en bij maaltijdbezorging 17 procent. Een onbekend gedeelte daarvan komt doordat het om verse producten gaat, die wel in dunne tasjes verpakt mogen worden.

De minister wil kijken hoe het verbod in die sectoren beter nageleefd kan worden. Ook zegt ze het belangrijk te vinden dat het aantal plastic tassen dat in zwerfafval terechtkomt, verder terug te dringen.

Bron: Persbericht I&O ResearchNOS., Nu.nl, 2 maart 2020

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?