Op 8 mei is in Amerika professor Ronald Inglehart overleden. Inglehart heeft een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse cultuur- en waardenonderzoek geleverd.
Er zijn mensen waarvan hun publieke bekendheid omgekeerd evenredig laag is met het belang dat zij voor wetenschap en samenleving hebben gehad. Professor Ronald Inglehart, oprichter van het World Values Survey en Professor of Political Science aan Michigan University, gaf alle belangstelling, steun en motivatie aan studenten en collega’s, maar bleef zelf in hoge mate aimabel en bescheiden. Ron was gedreven om zijn kennis over mensen, waarden, culturen en verandering te blijven ontwikkelen en delen. Tot vlak voor zijn overlijden op 86-jarige leeftijd, bleef hij, met een steeds brozere gezondheid, aanspreekbaar. Hij verzamelde en analyseerde onderzoeksdata en gaf interviews over de invloed van de Covid-19-crisis op veranderingen in de samenleving.
Ronald Inglehart is een van de meest geciteerde sociaal-politieke wetenschappers. Als oprichter van het World Value Survey had hij actuele kennis over de dynamiek van meer dan honderd samenlevingen. Hij had een speciale band met Nederland en liet met plezier merken dat hij nog steeds wat Nederlands sprak na zijn Fulbright Scholarship van 1963-1964 aan de Universiteit Leiden.
Aan de University of Michigan, Ann Arbor bekleedde hij de leerstoel Democracy, Democratization and Human Rights. Bij zijn lezingen op internationale conferenties trok hij volle zalen, waarbij zijn gehoor aan zijn lippen hing, want hij was een fundamenteel denker en hij kwam met gedachten en door internationaal onderzoek getoetste theorieën die voor collega’s veelal eyeopeners waren. Zijn boek The Silent Revolution (1977) beschreef de ontwikkelingen van de opbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog, de toenemende welvaart die leidde tot de opkomst van postmaterialistische waarden en de veelal onderschatte invloed van deze stromingen op de sociale en politieke verhoudingen die vandaag de dag nog steeds actueel zijn.
In 2018 verscheen Cultural Evolution waarin hij op basis van longitudinale onderzoeksdata beschrijft hoe mensen de wereld veranderen en dat wij ons niet moeten verbazen over het feit dat een culturele terugval (backlash) ruimte geeft aan fenomenen als Brexit en leiders als Donald Trump. Veel van zijn kennis en inzichten putte hij sinds 1981 uit het World Values Survey en de discussies en gesprekken met de collega-onderzoekers uit de respectievelijke landen. Hij werkte mee aan meer dan 400 artikelen en 14 boeken, ontving diverse prijzen en eredoctoraten van vele universiteiten. Maar vooral was hij een bron van inspiratie, ook voor ons werk in sociaal marktonderzoek. Zijn uitgebreide Amerikaanse in memoriam is hier te lezen.
Met zijn vernieuwende ideeën heeft Inglehart vele onderzoekers geïnspireerd, en wij voelen ons bevoorrecht met een mens van deze kwaliteiten te hebben kunnen samenwerken en wensen dat deze ervaringen mede tot troost kunnen zijn voor zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, zijn vrienden en de vele collega’s.
Martijn Lampert, Research Director and Co-Founder of Glocalities
Frits Spangenberg, Founder of Motivaction International and Past President of ESOMAR