8 ton EU-subsidie voor Smart City Monitor

Door Redactie Daily Data Bytes | 21-12-2021

De Europese Unie stelt ruim 800.000 euro beschikbaar voor het ‘Smart City Monitor’- project, zo meldt de branchevereniging ICT en telecommunicatie BTG. De subsidie gaat naar zes partijen uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs.

De Smart City Monitor geeft steden meer inzicht in bezoekers- en verkeersstromen in de binnenstad. De ontwikkeling van dashboard is een samenwerking tussen de gemeenten Den Bosch en Breda, de Jheronimus Academy of Data Science, de Breda University of Applied Sciences, Argaleo en Geodan.

Koppeling data

Naast inzicht in bezoekers- en verkeersstromen geeft de monitor ook data over bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en de beleving van bezoekers. Op deze manier worden verschillende data aan elkaar gekoppeld in een zogenaamde digital twin van de stad. Dat levert belangrijke informatie voor bijvoorbeeld slimme bevoorrading, duurzaam vervoer en verdere vergroening. Ondernemers kunnen hun planning en marketing afstemmen op voorspelde drukte. Inzicht in verblijfsduur en verplaatsingen helpt ook om knelpunten in bijvoorbeeld veel gebruikte fiets- en autoroutes op te lossen, of om evenementen meer te verspreiden over ruimte en tijd.

Herstel economie

Het project is onderdeel van het REACT-EU programma. Onder de noemer REACT-EU stelt de Europese Unie extra middelen beschikbaar voor een versneld en veerkrachtig economisch herstel na de coronacrisis. Smart City Monitor draagt hieraan bij. Dit project loopt vanaf najaar 2021 tot eind 2023.

Bron: BTG.org

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?