AiNed roept mkb op samen AI-kennis te vergroten

Door Jan Roekens | 07-03-2024

Eind februari ging de call for proposals AiNed Learning Communities 2024 van start. Met deze oproep nodigt AiNed Nederlandse mkb-ondernemingen en maatschappelijke organisaties uit hun AI-kennis en kunde te vergroten. Voor deze call is 28,4 miljoen euro beschikbaar gesteld, wat in twee rondes zal worden toegekend.

AiNed Learning Communities zijn strategische meerjarige samenwerkingen die een praktijkgerichte benadering bieden voor ondernemingen (mkb) en maatschappelijke organisaties om AI-kennis en kunde te vergroten en op onderwijsvlak samen te werken met dragers van AI-kennis.

Talentpool

Het doel van een Learning Community is om een hoogwaardige en diverse AI-talentpool van werknemers en studenten te creëren en te behouden die in staat is om de kansen en uitdagingen van AI te benutten en aan te pakken. Een Learning Community vormt een kennisbooster voor AI, levert schaalbare resultaten en combineert praktische cases (met name uit het mkb) met kennisopbouw. Dit resulteert in meer AI-kennis en kunde onder werknemers en studenten en ontwikkelde leermodules die opschaling mogelijk maken.

Voor wie

Zowel ondernemingen en/of maatschappelijke organisaties als kennisinstellingen (van MBO t/m WO-niveau) kunnen deel uitmaken van een AiNed Learning Community. Binnen een community zijn er de volgende rollen: kernpartners, team-leads en deelnemers aan de community (kennisontvangers en kennisverschaffers).
De AiNed Learning Communities call 2024 richt zich op vier specifieke toepassingsgebieden: (1) energie en duurzaamheid, (2) gezondheid en zorg, (3) mobiliteit, transport en logistiek en (4) technische industrie.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Ook oproep voor directe toepassing AI

AiNed nodigt ook het mkb, startups en scale-ups uit om samen met grotere bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties AI-methoden en -tools te ontwikkelen. Voor dit project is ongeveer 21 miljoen euro beschikbaar.
In AiNed InnovatieLabs wordt AI-kennis en -ervaring vanuit kennisinstellingen en (deep) techbedrijven samengebracht in concrete en bruikbare AI-technieken, modellen, tools en prototypes waarvoor duidelijke behoefte bestaat bij de deelnemende bedrijven.
De AiNed InnovatieLabs call 2024 richt zich ook hier op de vier specifieke toepassingsgebieden: (1) energie en duurzaamheid, (2) gezondheid en zorg, (3) mobiliteit, transport en logistiek en (4) technische industrie.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?