Beautiful Lives – waarom we beleggen

Door Jan Roekens | 19-05-2021

Minder pensioenopbouw, een lage spaarrente en je geld niet kunnen uitgeven in coronatijd – volop reden om te beleggen, toch? Maar tot nu toe lijkt beleggen niet iets voor het ‘grote publiek’. Hoe komt dat? In opdracht van DUFAS en Amundi deed Beautiful Lives uitgebreid onderzoek naar deze vraag. De uitkomsten van het onderzoek zijn nu te horen in de podcast ‘Waarom beleggen mensen (niet)’? En er is een presentatie op de Road to MIE.

Ondanks het krakende pensioensysteem en de lage spaarrentes belegt slechts 4% van de Nederlanders in beleggingsfondsen. Om te weten hoe dat komt trok Beautiful Lives afgelopen najaar, in het online conversatieplatform BL*Campfire, drie weken lang op met 64 niet-beleggers. Op basis van ruim 1100 posts, vlogs en foto’s werden de zeven belangrijkste drempels geïdentificeerd die mensen ervan weerhouden te starten met beleggen.

Om impact te maken met het onderzoek besloot Beautiful Lives, samen met opdrachtgevers DUFAS en Amundi, de inzichten te delen met een breder publiek, waaronder de bredere sector en de politiek. Om die reden heeft DUFAS op basis van het onderzoek een podcastserie uitgebracht, gepresenteerd door Sander Heijne, schrijver en journalist. Hij schreef eerder onder meer het boek Fantoomgroei. Rubina Oliana van Beautiful Lives, genomineerd voor MOA Award Talent 2021, vertegenwoordigt in de podcast de meer dan 60 Nederlanders die mee hebben gedaan aan het onderzoek. Samen bespreken ze met experts binnen de financiële sector de barrières en verbetermogelijkheden. Een greep uit de onderwerpen die aan bod komen in de podcast:

  • Waarom mensen zich moeilijk kunnen identificeren met de wereld van beleggen – met René Frijters (oprichter KNAB, ALEX)
  • Hoe kan het dat we het moeilijk vinden om financiële doelen concreet te maken – met Eran Habets (Managing Director Products & Solutions – ABN AMRO)
  • Waarom de risico’s van beleggen niet altijd reëel worden ingeschat – met Martijn Rozemuller (Head of Europe – van Eck)

Luister naar de podcast Waarom beleggen mensen (niet)!

Webinar bijwonen?

Op 2 juni, om 12:30 uur, presenteren Iris van Looij (algemeen directeur Dufas) en Maurice Palmen (managing partner Beautiful Lives) deze case op de Road to Mie 2021.

Behavioural finance: waarom beleggen mensen (niet)? – DUFAS & Beautiful Lives

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?