Beginnen met AI? Stel jezelf dan eerst 20 vragen!

Door Jan Roekens | 19-03-2024

ESOMAR heeft 20 vragen opgesteld die toekomstige gebruikers van AI kunnen helpen bij implementatie van diensten op het gebied van AI, research en insights.

ESOMAR kondigde vorige week (o.a. op het MIE) de lancering aan van 20 Questions to Help Buyers of AI-Based Services voor marktonderzoek en insights. De vragen zijn opgesteld door de Professional Standards Committee van ESOMAR, in samenwerking met een team van experts uit de sector.

De vragenlijst fungeert als een checklist in een vragen-format, bedoeld om contact tussen leveranciers en kopers te vergemakkelijken, en het maakt deel uit van het algemene AI-initiatief van ESOMAR. Doel is verder dat er transparantie ontstaat, vertrouwen wordt opgebouwd en dat de privacywetgeving wordt gerespecteerd.

Binnen de toepassing van AI komen drie belangrijke gebieden aan bod, waaronder:

  • Gebruik van AI-tools in bedrijfsprocessen: gericht op AI-tools die buiten het onderzoeksveld zijn ontwikkeld, zoals algemene bedrijfsprocessen.
  • Gebruik van AI in onderzoeksactiviteiten: dit omvat commercieel onderzoeksaanbod, op maat gemaakte diensten, ontwikkeling van onderzoeksproducten, interactiemethoden voor deelnemers, onderzoeksactiviteiten, post-analyse en eigen datasets.
  • Gebruik van onderzoeksgegevens in AI-programma’s van derden: dit omvat het gebruik van onderzoeksgegevens als AI-trainingsgegevens door klanten en opdrachtgevers van onderzoek.

Downloaden van de vragen kan hier: https://esomar.org/20-questions-to-help-buyers-of-ai-based-services

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?