Brabant investeert 21,5 miljoen in data-economie

Door Jan Roekens | 01-02-2021

Brabant moet de plek worden waar big data en de nieuwste datatechnologieën in maatschappelijke sectoren hun plek vinden. Om dat te bereiken, trekken Gedeputeerde Staten daar tot en met 2023 € 21,5 miljoen voor uit. De uitvoering krijgt zijn beslag in de Uitvoeringsagenda Data-economie 2021-2023: Brabant maakt werk van data.

De term data-economie betreft de inzet van digitale technologie en data om hieruit economische waarde te creëren. Analyse van big data, internet-of-things, AI, robotisering en VR/AR zijn hierbij belangrijke technologieën. Datatechnologieën zullen de manier waarop we werken, communiceren, produceren en leren, drastisch veranderen, aldus de provincie. Om ervoor te zorgen dat de Brabantse economie en maatschappij deze veranderingen slim te lijf kan gaan, is het noodzakelijk om nu te investeren in de data-economie.

Datatalent

Een van de belangrijkste speerpunten uit de uitvoeringsagenda is het verhogen van de ‘datamaturiteit’ van Brabantse mkb-bedrijven. Datamaturiteit slaat op de mate waarin een bedrijf data gebruikt voor zijn bedrijfsprocessen en innovatie. Met behulp van datacoaches en vouchers willen de provincie en haar partners bedrijven ondersteunen en van advies op maat voorzien. Daarnaast vraagt de data-economie om specifieke kennis en gekwalificeerde werknemers. Daarom wordt het scholen van datatalent samen met partners gestimuleerd en wil de provincie minstens 4.000 data-professionals opleiden, via nieuwe leerlijnen of via om-, na-, en bijscholing.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?