Data Nederlandse studenten opgeslagen bij Microsoft of Amazon

Door Jan Roekens | 18-10-2022

Gegevens van Nederlandse studenten zijn steeds vaker bij Amerikaanse clouddiensten opgeslagen, melden zowel Security.nl als het FD. Driekwart van alle leergegevens van studenten staan nu bij Microsoft of Amazon. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft, Max-Planck-Instituut en de Technische Universiteit in Wenen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat Nederlandse universiteiten snel geneigd zijn om publieke cloudproviders te gebruiken, terwijl Duitse en Franse onderwijsinstellingen eigen oplossingen kiezen.
Stond in 2015 nog een kwart van de studentgegevens in de cloud, dat is inmiddels naar 75% gestegen, aldus het onderzoek. Het gaat dan om studieprestaties en persoonsgegevens, maar ook onderzoeksgegevens en digitale lessystemen. Volgens een van de onderzoekers bestaat het risico dat universiteiten de data van studenten en onderzoekers doorgeven aan de tech-industrie en dat studenten en onderzoekers dan ten prooi vallen aan adverteerders.

Eerder dit jaar waarschuwde Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor de snelle digitalisering van het wetenschapsbedrijf, waardoor de universiteiten zich overleveren aan big tech, zo schrijft Security.nl.

De koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) laat tegenover het FD weten dat het in de onderhandelingen met techbedrijven collectief academische waarden in contracten vastlegt. De onderzoekers noemen dit naïef omdat de techbedrijven beloven geen misbruik van gegevens te maken, maar geen verweer toelaten als ze dat wel doen. Het geld dat Nederlandse universiteiten aan Amerikaanse techreuzen betalen kan ook gebruikt worden om zelf oplossingen te ontwikkelen, is ten slotte de suggestie van de onderzoekers.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?