Datakluis wil 50 miljoen van Groeifonds overheid

Door Jan Roekens | 23-02-2023

Adformatie meldt dat de Stichting Nederlandse Datakluis een aanvraag heeft ingediend van 50 miljoen euro bij Het Nationaal Groeifonds van de Rijksoverheid. Het Groeifonds heeft dit jaar al vijf miljard euro verdeeld en een volgende verdeelronde volgt in juli van dit jaar.

De Stichting Nederlandse Datakluis is een initiatief van NPO, RTL, Talpa, DPG Media en Mediahuis. Het is de bedoeling dat Nederlanders in een persoonlijke datakluis zelf hun digitale data opslaan en bepalen wie, wanneer welke data gebruikt en ingezien mogen worden. Martijn van Dam, ex-NPO, die namens de stichting spreekt, presenteerde afgelopen week een agenda die de Stichting Datakluis de komende jaren gaat uitvoeren, mocht het geld uit het Groeifonds beschikbaar komen. Eerste streven is een zogenaamde ‘datanutsvoorziening’, waarin beheer van data door personen vanuit respect voor privacy centraal komt te staan. Individuen moeten hun data onder eigen regie met steeds meer sectoren kunnen uitwisselen. Tweede voornemen is het doen van onderzoek naar verschillende concrete toepassingen. Van Dam wil een breed scala aan bedrijven en instellingen de mogelijkheden laten testen, ook startups. Het meest concreet is het plan om op basis van de datakluis een ‘basismediaprofiel’ te ontwikkelen. Daarbij gaat het om de vraag of bedrijven en organisaties over en weer aanbevelingen kunnen genereren op basis van gecombineerd kijk-, luister- en leesgedrag.

De vijf mediabedrijven die de stichting hebben opgezet, denken dat dataverwerking vanuit eigen beheer met instemming door consumenten tot betere en eerlijker verdienmodellen zal leiden. De vijf willen de mogelijkheden onderzoeken of personalisatie van content en advertenties beter af is met een datakluis.

Achterliggende gedachte is dat veel geld van de digitale reclamemarkt naar big tech is gevloeid. Daardoor daalde het aandeel digitale advertenties voor Nederlandse media tussen 2015 en 2020 van 46 naar 23 procent.

De stichting gaat uit van een brede samenwerking. Die staat al de steigers met De Waag, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit en de Vlaamse overheid, die in Europa vooroploopt met datakluizen

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?