Duurzaamheid moet hoger op de agenda in de bestuurskamer

Door Jan Roekens | 23-04-2024

Kantar en het Climate Governance Initiative zijn een samenwerking gestart om duurzaamheid hoger op de agenda te krijgen in de bestuurskamers. De ambitie is er: wereldwijd zegt 86% van de bestuursleden klimaattransformatie als een zakelijke kans te zien. Negen op de tien zegt dat het klimaat vraagt om nieuw leiderschap. De praktijk is echter weerbarstig. Op basis van antwoorden op enquêtes en diepte-interviews in 20 landen, blijkt dat 90% van de bestuursleden van mening is dat de raad van bestuur verantwoordelijk is voor het aansturen van de klimaatagenda in de organisaties. Positief is dat de overgrote meerderheid (93%) denkt dat ze de houding van de organisatie op het gebied van klimaat kunnen beïnvloeden. De meerderheid is ook persoonlijk gemotiveerd: 84% zegt enigszins of zeer betrokken te zijn bij het onderwerp.

Ambitie

Ondanks deze positieve vooruitzichten blijft concreet handelen achter bij de ambitie. Wereldwijd doet slechts 40% van de raden van bestuur aan een of andere vorm van klimaatgerelateerde rapportage, en meer dan de helft van de bestuursleden heeft geen plannen voor transitie (56%). De grootste barrière is ‘geen prioriteit’. Dit wordt op de voet gevolgd door gebrek aan kennis en gebrek aan financiële prikkels.

Ander bedrijfsmodel

Maar er is hoop. Het aantal besturen dat al aan klimaatgerelateerde rapportage doet, zal naar verwachting aanzienlijk stijgen: van 40% naar 72% in het komende jaar. Van de 57% van de respondenten die zeggen dat het klimaat centraal staat in hun bedrijfsstrategie, gelooft 77% dat het hun bedrijfsmodel in de loop van de tijd zal veranderen.

Actie in de boardroom

Alexandra Bolton, directeur van het Climate Governance Initiative, zegt in een reactie op de cijfers: ‘Wij stellen bestuurders in staat om het tempo van verandering te versnellen door hun kennis en vaardigheden op het gebied van klimaatgovernance te vergroten. Uit het rapport blijkt dat een meerderheid van de bestuurders die zeer betrokken zijn bij ons netwerk, het gevoel heeft dat we hen hebben geholpen om actie te ondernemen in de boardroom.’
Jonathan Hall, Managing Partner van Kantar’s Sustainable Transformation Practice, voegt hieraan toe: ‘De overgrote meerderheid van de bestuursleden ziet het klimaat als een zakelijke kans. Maar belangrijker nog, ze geloven dat het realiseren van deze kansen een mentaliteitsverandering vereist. Positief is dat we in de nabije toekomst een versnelling in de transitieplanning zullen zien.’

In februari 2024 kondigden de twee organisaties een samenwerking aan om het tempo van duurzame transformatie bij bedrijven te versnellen.

Kijk op https://climate-governance.org/join-a-chapter/ om meer te weten te komen over het Climate Governance Initiative en een lokale afdeling te vinden. Er is er ook een in Nederland.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?