Efamro moodindicator – branche is positief

Door Jan Roekens | 25-06-2024

In het tweede kwartaal van dit jaar vroeg de Europese marktonderzoekorganisatie Efamro naar de verwachtingen over de branche en over de eigen organisatie. Er deden 14 landen mee, waaronder Nederland. Algemene tendens: de markt is positief.

De eerste vraag die Efamro stelde was: als je kijkt naar de omzet in dit jaar, verwacht je dan voor je eigen organisatie een lagere, een gelijke of hogere omzet?

In Nederland is 11% somber, 40% ziet een gelijke omzet en 49% ziet een verhoging. Nederland neemt een plaats in achter positievere landen als Oostenrijk, Ierland, Letland, Spanje  (dat de kroon spant met 79% groei) en het VK. Opvallend is dat België voor 50% een lagere en voor hetzelfde percentage een gelijkblijvende omzet verwacht, en 0% groei.

Over alle deelnemende landen gezien, wordt er meer resultaat verwacht: 49% verwacht dat, 32% denkt dat het gelijk blijft en 17% verwacht een lager resultaat.

Groeiverwachting

Een andere vraag ging over groei van de sector in het specifieke land. Wat is de groeiverwachting voor de komende 12 maanden?

Daar antwoordt men wat voorzichtiger. In Nederland verwacht 8% een lagere groei, 52% verwacht stabilisatie en 40% ziet groei. Nog net iets positiever zijn ze in Griekenland (44%). Uitgesproken negatief is ook hier België.

Over het geheel genomen zien de landen voor 57% stabilisatie, 23% ziet groei en 16% verwacht een terugval.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?