ElastIQ-Connect op eerste plaats MKB Data Science Top 50

Door Jan Roekens | 27-06-2023

Op donderdag 22 juni 2023 streden drie bureaus die zich toeleggen op data-science om de eerste plek tijdens het evenement van de MKB Data Science Top 50. ElastIQ-Connect veroverde de eerste plaats, gevolgd door Amsterdam Data Collective en Veneficus.

Voor het evenement, georganiseerd door Florijnz Corporate Finance, De Breed & Partners, het MKB Datalab, Gemeente ‘s-Hertogenbosch en het Data & Insight Network, vormde de ranking van de 50 ‘snelste stijgers binnen de data-science-industrie’ de basis. De lijst is samengesteld door Florijnz Corporate Finance en het Data & Insights Network, mede op basis van een uitgebreide vragenlijst die de deelnemers moesten invullen.

De top drie van de ranking, die behalve ElastIQ-Connect bestond uit Amsterdam Data Collective en Veneficus, kreeg tijdens het evenement het podium om te pitchen.

Overeenkomsten

Wim van Slooten, directeur van het Data & Insights Network, sprak tijdens het evenement over de overeenkomsten en verschillen binnen het marktonderzoek en de data-science-sector. Hij constateerde dat veel data-science en -analyticsbureaus start-ups zijn. ‘Ze zijn ook een tikkeltje eigenwijs en gaan hun eigen weg’, zei hij, ‘en ze bestaan veelal niet langer dan 10 jaar.’ Ze gebruiken veel dezelfde technieken als in traditioneel onderzoek en hun aanpak van problemen is vergelijkbaar.

Als trends bij marktonderzoekbureaus ziet hij dat ook daar data- science en data-analytics omarmd worden, maar minder nadruk op de wijze van dataverzameling en meer op analyse en AI. Voorspellingen worden meer en meer geduid op basis van expert-interviews en focus-groups.

Data-science en -analyticsbureaus hebben gemeen dat ze vaker gebruik maken van traditionele onderzoektechnieken om de eigen analyses te onderbouwen en te toetsen; er is meer interesse voor marketing en sales en er ontstaan nieuwe functies om marketing en data-science met elkaar te verbinden. Daarnaast is er veel aandacht voor de kwaliteit van de data en het voorkomen van lekken.

Data-science- en marktonderzoek zijn groeisectoren. Waar de omzet van marktonderzoek de afgelopen twee jaren met 4 en 8,5% groeide tot € 484 miljoen, daar steeg de MKB-data-science-sector met 7 en 9% tot € 468 miljoen.

Top 3 ranking

Na de pitches van de data-sciencebedrijven was het aan de vakjury, maar ook aan het publiek om de favoriet bekend te maken. De uiteindelijke uitslag werd voor de helft gebaseerd op het oordeel van de vakjury, aangevuld met de stemmen vanuit het publiek. ElastIQ-Connect kreeg de meeste publieksstemmen, en dit gaf de doorslag. Het oordeel van de jury was gebaseerd op de criteria presentatie, impact, innovativiteit en schaalbaarheid. ElastIQ-Connect ging er dus met de winst vandoor, gevolgd door Amsterdam Data Collective en – op de derde plaats – Veneficus.

De volledige Top 50 ziet er als volgt uit:

1 ElastIQ-Connect

2 Amsterdam Data Collective

3 Veneficus

4 Crunchr (Focus Orange Technology)

5 Marketresponse International Group B.V.

6 Apolix

7 E-Tail Genius (Symson gebruiken)

8 ENPICOM BV

9 Building Blocks

10 The Logic Factory

11 Digital-Power

12 Advanced Programs

13 Wortell Smart

14 Active professionals

15 Hyarchis (VDD Iqware)

16 Cmotions (Cmotions + HR)

17 Sobolt

18 Xomnia

19 Matrixian Group

20 Samotics

21 Victa

22 Exsell (DIV B.V.)

23 Yellow Star

24 MI Company B.V.

25 SKIM

26 Toast ICT B.V.

27 DIKW Intelligence

28 Pipple

29 Quantile Development

30 Fizyr

31 Business Data Challengers B.V.

32 Growteq B.V.

33 E-mergo (+emergobis)

34 ITAM Solutions

35 Datavibes

36 Little Rocket (Green Orange Digital Marketing)

37 Brightcape

38 Conspect ICT B.V.

39 Newcom Research & Consultancy

40 D-data

41 TwentyNext

42 Hillstar Business Solutions / Birds

43 Smart IM = Aspen Digital

44 Ab Ovo

45 Robin Radar Systems

46 B+P Solutions Group B.V.

47 Shintõ Labs

48 Flycatcher Internet Research

49 Itility B.V.

50 Riviq B.V.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?