‘Employee experience’ op MIE23

Door Jan Roekens | 04-05-2023

Volgende week, op 9 en 10 mei, vindt in de Jaarbeurs Utrecht de 21ste editie plaats van het grootste Data & Insights Event van Nederland, met de laatste trends en ontwikkelingen in het vakgebied.
‘Employee experience’: dig the gold & close the loop’, is de lezing die Ally Bouter en David Macro geven op dinsdag 9 mei om 10.00 uur. Zij vertellen alles over onderzoek naar werkbeleving in het UMC Utrecht.

In de presentatie zullen Ally Bouter (Staff Advisor bij het UMC Utrecht, foto links) en David Macro (Hoofd Data Science bij DataIM, foto rechts) enkele saillante inzichten delen uit het zogeheten werkbelevingsonderzoek (WBO), waarbij steeds een evidence-based benadering centraal staat.

Het UMC Utrecht doet sinds 2000 systematisch onderzoek naar de werkbeleving van het eigen personeel. Het onderzoek omvat een vaste set vragen over aspecten van werkbeleving, waaronder subjectieve waardering van het werk en indicatoren van werkstress, een veilige werkomgeving en leiderschap. Het WBO heeft het UMC Utrecht door de jaren heen een schat aan informatie opgeleverd.

Goud heb je niet zomaar in handen

Medewerkersonderzoek is goud, zegen beide sprekers, maar dat goud heb je niet zomaar in handen. Een geslaagde WBO vereist grondige voorbereiding, vlekkeloos veldwerk, gedegen analyses en relevante rapportages. Aan de hand van drie voorbeelden willen beiden laten zien hoe de data van het WBO van nut zijn bij de uitvoer en opvolging en hoe, soms opmerkelijke, inzichten kunnen worden ontleend aan de uitkomsten.

Kennis en inzicht delen

Gevraagd naar de keus voor juist dit onderwerp van de lezing, zeggen Ally Bouter en David Macro dat het in de huidige arbeidsmarkt moeilijk is om personeel aan te trekken en vast te houden. ‘De door de jaren heen verzamelde data laten zien dat werkbeleving samenhangt met HR-uitkomsten zoals uitstroom, maar dat deze samenhang dikwijls afwijkt van de ‘naïeve’ verwachting. We willen die kennis en inzichten delen en in contact komen met professionals uit het veld.’

Nieuwe technieken

Hoe zien zij de toekomst van kwalitatief onderzoek? ‘Ons verhaal steunt vooral op de uitkomsten van kwantitatief onderzoek maar het valt niet te ontkennen dat kwalitatieve data een steeds prominentere rol gaan spelen – ook bij grootschalige surveys. Nieuwe technieken op het gebied van tekstanalyse kunnen hierbij vanzelfsprekend uitkomst bieden, en ook wij zijn hiermee verschillende pilots aan het doen.’

De lezing van Ally Bouter en David Macro is op dinsdag 9 mei om 10.00 uur.

Alle informatie en inschrijven via www.mie.nl

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?