EU-AI-wet legt verbod op voor gezichtsherkenning

Door Jan Roekens | 30-05-2024

De Europese Unie heeft deze week het meeste gebruik van AI-gestuurde gezichtsherkenningssystemen in openbare ruimtes verboden. Het verbod maakt deel uit van de Artificial Intelligence Act van de Unie, die vorige week is goedgekeurd.

De wetgeving zal slechts enkele uitzonderingen maken als het gaat om AI-gestuurde gezichtscodering. Dan gaat het om bestrijding van ernstige misdrijven zoals mensenhandel of om inspanningen op het gebied van terrorismebestrijding, en dan alleen onder strikte voorwaarden. Analyse van emoties op werkplekken en onderwijslocaties valt ook onder het verbod, evenals biometrische categorisatiesystemen op basis van gevoelige kenmerken. De EU wil de transparantie van AI-systemen bevorderen, discriminatie voorkomen, geen schade laten toebrengen aan het milieu, en het pleit voor een systeem dat door mensen wordt gecontroleerd.

AI-bureau

Het eerste ontwerp van de wet werd in 2021 gepubliceerd en afgelopen december werd een voorlopig akkoord over de voorwaarden bereikt. Er zullen nieuwe instellingen worden opgericht om de wetgeving te helpen beheren, waaronder een AI-bureau dat aan de Europese Commissie is verbonden en belast is met de coördinatie van de inspanningen tussen de lidstaten.

Tijd om aan te passen

Hoewel de wet in juni in werking treedt, krijgen bedrijven tussen de één en drie jaar de tijd om zich aan te passen, wat betekent dat boetes – die zullen variëren van 7 miljoen euro tot 35 miljoen euro, of 1,5% van de jaarlijkse wereldwijde omzet tot 7% – nog niet aan de orde zijn.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?