EU wil meer weten over relatie Microsoft en OpenAI

Door Jan Roekens | 16-01-2024

De stijgende financiële invloed van Microsoft op OpenAI roept steeds meer vragen op. De Europese Commissie kondigt een onderzoek aan om na te gaan of er sprake is van een fusie in plaats van een investering.

In november afgelopen jaar was er veel gedoe rond CEO Sam Altman van OpenAI. Hij kreeg ontslag maar was weer snel terug. Er kwam een nieuwe raad van bestuur met daarin een zetel voor Microsoft. Dat roept vragen, onder andere bij de Europese Commissie (EC) die wil weten wat er nu bij OpenAI aan de hand is. De commissie start een onderzoek dat past in een bredere studie over het ‘concurrentieniveau in de context van virtuele werelden en generatieve AI’, zoals de EC meedeelt. Daarbij zullen ‘enkele van de overeenkomsten die zijn gesloten tussen grote digitale marktspelers’ onder de loep worden genomen, waarbij de commissie Microsoft en OpenAI ook bij naam noemt.

Geen investering maar fusie

Microsoft en OpenAI kennen elkaar goed. De eerste steunde de tweede met een miljard dollar in 2019 en na de introductie van ChatGPT volgde nog eens 10 miljard. Op dat moment had Microsoft 49% van de aandelen van de commerciële tak van OpenAI in handen (die op papier door een non-profitorganisatie bestuurd wordt).

De investeringen zijn op zich niet vreemd, maar een zetel in de raad van bestuur wel. Als Microsoft daadwerkelijk een actieve rol heeft achter de schermen bij OpenAI, dan is er geen sprake meer van investering maar van fusie. Komt het onderzoek van de EC daarop uit, dan opent dat de deur naar verder onderzoek over de invloed van de fusie op de AI-markt.

Effectieve handhaving

Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager wil de EC kijken of de Microsoft-investering in OpenAI ‘kunnen worden getoetst aan Europese overnamereguleringen’. Vestager zegt daarover dat effectieve handhaving van Europese marktwetgeving essentieel is om concurrentie binnen de Europese Unie te behouden.

Overigens is de EC niet de enige organisatie die vragen heeft. In Engeland is ook een onderzoek aangekondigd en in Duitsland oordeelde het Bundeskartellamt dat indien Microsoft zijn invloed op OpenAI vergroot, onderzocht moet worden ‘of er een meldingsplicht bestaat onder het mededingingsrecht’.

Bron: itdaily.be / tweakers.net

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?