Europees Parlement stemt in met Digital Services Act

Door Jan Roekens | 25-01-2022

Het Europees Parlement heeft de Digital Services Act (DSA) aangenomen. Daarin zitten maatregelen om illegale producten, diensten en online-inhoud tegen te gaan. Ook moeten online platforms meer opties bieden voor tracking-free adverteren en komt er een verbod op het gebruik van de gegevens van minderjarigen bij gerichte advertenties.

De DSA is de opvolger van de eCommerce richtlijn uit het jaar 2000. Het voorstel van de DSA beschrijft duidelijke verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid voor aanbieders van intermediaire diensten, vooral online platforms zoals sociale media en marktplaatsen.

Om de uitvoering te begeleiden krijgt elk land een toezichthouder die risicobeoordelingen uitvoert en meer transparantie kan afdwingen over algoritmen om schadelijke inhoud en desinformatie te bestrijden.

Sneller en vollediger

Platforms blijven gevrijwaard van directe aansprakelijkheid, maar moeten sneller en vollediger optreden tegen illegale producten en diensten en hun zakelijke gebruikers strenger controleren. Het Europees Parlement heeft ook extra maatregelen aangenomen om te zorgen dat platforms zorgvuldig omgaan met klachten en procedures. Zeer grote onlineplatforms (VLOP’s) zullen onderworpen zijn aan specifieke verplichtingen.

De DSA moet helpen tegen schadelijke inhoud (die misschien niet illegaal is) en desinformatie door bepalingen over risicobeoordelingen, risicobeperkende maatregelen, onafhankelijke audits en de transparantie van zogenaamde aanbevelingssystemen en recommendation engines: algoritmen die bepalen wat gebruikers zien.

Bron: telecompaper.com

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?