Europese commissie pleit voor wettelijke aansprakelijkheid AI

Door Redactie Daily Data Bytes | 04-10-2022

De Europese Commissie pleit in een voorstel voor een richtlijn om producten die werken met kunstmatige intelligentie wettelijk aansprakelijk te stellen. Gedupeerden hoeven daarvoor enkel causaliteit aan te tonen tussen AI en de geleden schade.

Het voorstel wil onduidelijkheid wegnemen over wie aansprakelijk is wanneer een AI-proces schade aanricht. Dat is volgens de commissie namelijk de producent van een product of dienst. De gedupeerde hoeft op zijn beurt niet het proces uit te pluizen om de oorzaak te achterhalen. Causaliteit aantonen is voldoende. Verder moet de verantwoordelijke altijd makkelijk aanspreekbaar, ook als hij zich ver buiten de EU bevindt.

Het voorstel, vervat in de AI Liability Directive, werd vorige week gepubliceerd. Het plan richt zich bijvoorbeeld op situaties waarbij een autonome drone tegen iemand aanvliegt, of op een apparaat of dienst dat persoonlijke data lekt of systemen die bijvoorbeeld grenscontroles uitvoeren, aanvragen beoordelen of examens nakijken. ‘De nieuwe regels maken het bijvoorbeeld ook makkelijker om compensatie te ontvangen ingeval iemand door AI is gediscrimineerd tijdens een sollicitatiegesprek’, licht de Commissie toe. Gedupeerden krijgen bij het oplossen van hun situatie het ‘recht op toegang tot bewijs’ bij KI-systemen die grote risico’s met zich meebrengen. Het voorstel gaat naar het Europees Parlement en de Raad voor beoordeling en eventuele aanpassing.

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?