Europese data- en insightssector vreest gevolgen inflatie en recessie

Door Jan Roekens | 22-11-2022

Efamro, de European Federation of Market Research Associations, publiceerde afgelopen maand de verwachtingen van de landelijke organisaties voor 2023. Wat verwachten ze aan omzetontwikkeling en kosten in de data- en insightsindustrie? Algemeen teneur: op dit moment is er nog een stabiele markt, maar er zijn wel zorgen over de toenemende inflatie en de verwachte recessie, én hogere personeelskosten. Een overzicht per aangesloten land.

MOA – Nederland: de omzetten zien er nog steeds goed uit, maar er zijn wel wat zorgen over 2023 als gevolg van de inflatie.
VDMI – Oostenrijk. Hoewel de resultaten uitwijzen dat men goed uit de pandemie is gekomen, zijn er ook hier zorgen over de inflatie. Verwacht wordt dat het uitvoeren van enquêtes 10% duurder wordt. Ook is er pessimisme over 2024.
MAP – Bulgarije. Pessimisme overheerst, vooral door de inflatie en de naderende recessie.
SEDEAK – Cyprus. Zorgen over inflatie en economische terugval. Op Cyprus zijn de gevolgen al merkbaar.
SEDEA – Griekenland. Een soortgelijke stemming. Bureaus worden nog niet getroffen door inflatie, maar de vooruitzichten zijn niet goed.
AIMRO – Ierland. De stemming is redelijke positief. De belangrijkste uitdaging voor Ierland is werving en behoud van medewerkers, wat kan inhouden dat hogere salariskosten, gevoegd bij de inflatie, zal leiden tot hogere kosten voor klanten.
ADM – Duitsland. De marktresultaten zijn vrij consistent in lijn met de vooruitzichten. Vóór het conflict tussen Rusland en Oekraïne waren de verwachtingen nog hooggespannen en waren er over het algemeen positieve vooruitzichten. Maar nu zijn er wel zorgen over de ontwikkelingen en is er sprake van een tekort aan medewerkers.
MRS – UK. Bureaus hebben het erg druk, maar er zijn zorgen over aantrekken van medewerkers en onvervulde vacatures, vooral als het gaat om onderzoeks- en projectmanagers. Er is veel druk op de salarissen door de schaarste in alle sectoren.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?