Gezichtsfilter-apps verzamelen onnodig veel data van gebruikers

Door Redactie Daily Data Bytes | 06-12-2021

Apps waarin je gezichtsfilters kunt gebruiken, zoals TikTok, SnapChat, FaceApp en Oldify, verzamelen structureel onnodig veel data van gebruikers. Dit concludeert VPNGids.nl op basis van het privacybeleid van 40 verschillende faceswap- en filter-apps, waaruit blijkt dat 38 apps meer data verzamelen dan nodig is.

Wie voor de lol een faceswap-app of filter wil uitproberen, deelt ongemerkt veel data met tech-bedrijven uit het buitenland. Tenminste twee op de drie filter-apps verzamelen bijvoorbeeld locatiegegevens van gebruikers. Van nog eens een kwart is onduidelijk of ze wel of geen informatie over locaties verzamelen.

Zes van de 40 apps verzamelen bovendien contactenlijst uit de telefoon van de gebruiker. Dit is onder meer het geval bij Oldify, FaceTune en TikTok.
De helft van de onderzochte apps bewaart foto’s van gebruikers. Vijf apps bewaren de foto’s zelfs voor onbepaalde tijd, waaronder Reface, Snapseed en TikTok. Nog eens vier apps bieden geen duidelijkheid over de bewaartermijn.

Van alle faceswap- en filter-apps is een kwart afkomstig van Chinese bodem. Onder meer FaceMagic en Makeup Plus zijn gemaakt door Chinese tech-bedrijven. Slechts één op de tien onderzochte apps is gemaakt in de Europese Unie.

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?