Global Market Research 2023: ‘Groei zet door in 2023’

Door Jan Roekens | 28-09-2023

ESOMAR bracht onlangs het Global Market Research 2023-rapport uit. Het schetst de situatie van de sector na de dips in de coronatijd. Algehele conclusie is dat de branche weer opleeft, zozeer dat we weer teruggaan naar het niveau van voor corona. Intussen is er door technische innovatie het nodige veranderd. Wat betekent dat voor 2023?

Het rapport stelt dat de heropleving van de sector samengaat met de heropleving van het algehele bedrijfsleven en de opkomst van innovatieve technologieën. Tal van (marktonderzoek)bureaus omarmden de afgelopen tijd geavanceerde technologieën. Veel van die technologieën stimuleren de insights- en analyticsmogelijkheden. Als gevolg hiervan groeiden bureaus die zijn gespecialiseerd in DaaS en SaaS en platforms in 2022 met 8,4%.

Tegelijkertijd werden de wereldeconomie geconfronteerd met hoge inflatiecijfers en die volgden weer op de politieke en economische onrust van 2022. Desondanks was er in de onderzoeksector wereldwijd een nettogroei van 3,5% te zien. Europa en Noord-Amerika noteerden een positieve nettogroei van respectievelijk 2,0% en 5,9%, gevolgd door Azië met 0,9%. Afrika en het Midden-Oosten deden het minder (-6,0%), evenals Latijns-Amerika (-2,8%).

Overall: de insights-industrie had in 2022 een wereldwijde omzet van 129 miljard dollar (119 miljard dollar in 2021).

Nettogroei in Nederland

Hoewel de 26 EU-landen een lichte daling van de omzet in 2022 lieten zien, in vergelijking met 2021, slaagden ze er toch grotendeels in om boven het omzetniveau van 2019 te blijven. Frankrijk en Duitsland kenden de hoogste omzet van de EU-landen, terwijl het VK de top van Europa aanvoert met een omzet van ruim 11 miljard dollar. Maar wanneer rekening wordt gehouden met de inflatie, dan blijkt dat de nettogroei beperkt is tot landen als Nederland, Ierland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

141 miljard

De insights-industrie in Europa zal in 2023 verder aan kracht winnen, met een geschatte nettogroei van 3,1%. De groei is voornamelijk het gevolg van het strenge monetaire beleid van de centrale banken om de inflatie te temperen. Naarmate het jaar vordert, zal de totale omzet in onze regio hoger uitkomen dan de 34 miljard dollar die voor de VS wordt geschat. Landen als België, Denemarken, Roemenië, Hongarije, Kroatië, Georgië, Armenië en Oekraïne hebben waarschijnlijk meer tijd nodig om de omzetten te bereiken die overeenkomen met 2019. De ESOMAR-voorspelling voor de wereldwijde omzet in 2023: 141 miljard dollar.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?