Grote invloed van de stemwijzers op verkiezingsuitslag

Door Jan Roekens | 05-12-2023

Verkiezingsavond is voor veel mensen verrassend verlopen. Miles Research zocht uit of een deel van deze verrassing te maken kan hebben met de stemwijzers. Het gebruik ervan lijkt toe te nemen en er zijn ook steeds meer varianten beschikbaar.

Miles Research stelde enkele vragen aan haar WhatsApp Trendpanel. Hieruit bleek dat 60% gebruik heeft gemaakt van de stemwijzer en 40% ook de partij heeft gekozen die op nummer 1 kwam. Ongeveer een kwart van de stemmen zou daarmee toe te wijzen zijn aan een stemwijzer. Uiteraard zal een deel van de mensen de partij die ze toch al wilde stemmen bovenaan hebben aangetroffen, maar iedereen die wel eens een stemwijzer heeft gebruikt weet dat dit lang niet altijd het geval is. De invloed van de stemwijzers is daarmee erg groot; des te relevanter is het om er een goed beeld van te krijgen, zeker ook omdat de invloed bij zwevende kiezers relatief groot is. Deze groep (mensen die een dag van tevoren nog niet wisten wat ze ging stemmen, 22% van het totaal) gaf een rapportcijfer 7 voor de mate waarin de stemwijzer hen had beïnvloed. Mensen die de dag van tevoren al wisten wat ze gingen stemmen gaven gemiddeld een 5 voor de mate van invloed.

Het hele onderzoek is hier te lezen: https://miles-research.com/hoe-stemt-nederland. Daar is ook zelf te ervaren hoe het invullen van een WhatsApp vragenlijst werkt, en er zijn andere artikelen over de verkiezingen te lezen, bijvoorbeeld of en hoe kiezers het waarderen als politici zich wat minder formeel opstellen, zoals door liedjes te zingen of op te treden in kookprogramma’s.

 

Miles Research is Kennispartner van Daily Data Bytes

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?