Het brein zegt: de Staatsloterij heeft de beste kerstcommercial

Door Redactie Daily Data Bytes | 22-12-2022

Er is veel om te doen: de kerstcommercials van 2022. Van HEMA’s kwijtgeraakte takkie tot de nostalgische sneeuwpop van Jumbo, en van de tranentrekker van PLUS tot de magische kerst van Albert Heijn. Welke kerstcommercial is nou eigenlijk de beste? Neuromarketingbureau Unravel Research testte er 20 in hun ‘huiskamerlab’.

De afgelopen week werden in het huiskamerlab van Unravel in Utrecht 20 kerstcommercials (gerandomiseerd) voorgelegd aan 30 consumenten die een medical grade EEG-headset aangemeten kregen. Hiermee kan het onderzoeksteam van het bureau 256 keer per seconden hersenactiviteit meten en exact zien welke scènes de neuronen laten vuren en welke niet. Breindata gemeten met EEG heeft op die manier een flinke voorspellende waarde als het om gedrag gaat, zegt Unravel Research, en dat blijkt uit een stapel wetenschappelijke onderzoeken. En er zijn, vergeleken met traditioneel onderzoek, maar relatief weinig proefpersonen voor nodig.

En de winnaar is…

Op de derde plek eindigde de Postcodeloterij, waar verschillende verhaallijnen door elkaar worden getoond en waarin telkens iemand onverwachts bezoek krijgt met kerst. Met als klap op de vuurpijl de Postcodeloterijtruck die de straat in komt rijden. Dat levert een piek in de breinmetric ‘verlangen’ op.

Op de tweede plek is dit jaar McDonald’s geëindigd. De commercial scoort erg hoog op de breinmetric ‘engagement’, wat laat zien dat de situatie met de iets té nieuwsgierige tante zeer herkenbaar is voor velen.

De absolute winnaar van de kerstcommercial awards 2022 is de Staatsloterij. Zoon en vader gaan ‘nog één keer’ samen op vakantie omdat zoon de Staatsloterij heeft gewonnen. Althans, dat zegt hij vooral om zijn vader mee te krijgen, blijkt achteraf. De mooie natuurbeelden in combinatie met de zichtbare positieve emoties op de gezichten van zoon en vader zorgden ervoor dat deze commercial als beste van alle commercials werd ontvangen in het brein.

Een dag vóór de bekendmaking in de live-webinar ging een delegatie van Unravel Research traditiegetrouw weer op pad om de prijs fysiek te overhandigen. De gehele webinar – inclusief uitreiking van de prijzen – is terug te kijken via:
https://go.brainsights.it/webinar-beste-kerst-tvc-2022

Auteur: Redactie Daily Data Bytes, Hoofdredacteur Jan Roekens.

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?