Human8 introduceert AI-onderzoeksassistent

Door Jan Roekens | 13-07-2023

Human8 heeft een AI-prompt-trainingsprogramma voor werknemers aangekondigd, met ondersteuning van een zelf ontwikkelde Square AI-onderzoeksassistent. Onder leiding van Chief Platform Officer, Annelies Verhaeghe, omarmt het internationale bureau op die manier de AI-revolutie.

OpenAI-systemen zijn ontworpen om continu gegevens te verzamelen om te leren en zich te verbeteren, wat uiteraard bezorgdheid wekt over de eigendom van gegevens en de impact op vertrouwelijke onderzoeksgegevens en persoonlijke informatie. Daarom ontwikkelde Human8 eerder dit jaar een eigen AI-onderzoeksassistent, die ChatGPT als algoritme gebruikt, om een reeks experimenten op te zetten met echte onderzoeksgegevens om generatieve AI op de proef te stellen.

Beter begrijpen

‘Met onze eigen AI-technologie in handen, hebben we een reeks A/B-experimenten gedefinieerd om het potentieel en de implicaties van generatieve AI-systemen voor ons bedrijf en onze industrie als geheel beter te begrijpen. Onze experimenten waren ontworpen om bekende uitdagingen op het gebied van AI-datakwaliteit, -sampling en zelfs data-hallucinaties te onderzoeken’, zegt Annelies Verhaeghe.

Generatieve AI-systemen zijn slechts zo slim als de gegevens waarop ze zijn getraind, en ze vertrouwen meestal op ‘oudere’ data. Human8 meldt dat hun experimenten aantonen dat het toepassen van generatieve AI als een analysetool op ‘thick data’, die zijn verzameld in primair onderzoek, leidt tot meer bruikbare onderzoeksresultaten, afgestemd op de realiteit van de consument, in tegensteling tot input van enkel open source AI-technologieën.

Verhaeghe geeft ook een waarschuwing mee: ‘AI in de handen van een persoon die niet weet hoe het te gebruiken, is niet zozeer kunstmatige intelligentie, maar eerder kunstmatige domheid. Om AI effectief te gebruiken, moet je de kunst van het stellen van de juiste vragen beheersen, de behoefte en context van de klant volledig begrijpen en de technologie op de juiste manier aansporen. En dat is waar AI (getrainde) mensen nodig heeft.’

Menselijke interpretatie en advies

Op basis van het innovatietraject heeft Human8 nu een persoonlijke AI-onderzoeksassistent in het leven geroepen. Door gebruik te maken van de kracht van AI-automatisering, verwacht Human8 een efficiëntere analyse van ongestructureerde data, waardoor er meer ruimte is voor menselijke interpretatie en advies.

‘We zijn er vast van overtuigd dat alleen vertrouwen op AI-algoritmen die zijn getraind op openbare internetgegevens, bedrijven niet de meest impactvolle inzichten zal bieden. Door de juiste mensen op meer veelzijdige manieren te betrekken in onderzoek, verzamelen we diverse diepgaande data. En wanneer dit wordt gecombineerd met consultants die de

business van de klant grondig begrijpen en weten hoe ze AI-systemen effectief kunnen stimuleren, worden nieuwe en impactvolle inzichten gegenereerd. Net zoals mensen machines nodig hebben, hebben machines ook mensen nodig’, vult Verhaeghe aan.

Op woensdag 2 augustus organiseert Human8 een digitaal event over de AI-onderzoeksassistent. Kijk hier voor meer informatie.

Human8 is Kennispartner van Daily Data Bytes

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?