Licht optimisme in de Europese marktonderzoeksector

Door Jan Roekens | 23-05-2023

In het tweede kwartaal van dit jaar heeft de Europese onderzoeksfederatie EFAMRO een nieuwe Moodindicator uitgevoerd. Onderzoeksbureaus, die lid zijn van hun nationale branchevereniging, werd gevraagd naar de hun verwachtingen voor de eigen organisatie en voor de binnenlandse markt.

In het tweede kwartaal van 2023 hebben 287 bureau gereageerd, en dat aantal zal nog hoger worden want de cijfers uit Spanje zijn nog niet compleet. De resultaten van het onderzoek geven een goede indicatie van de ontwikkelingen van de Europese onderzoeksindustrie, vooral als je die vergelijkt met eerdere onderzoeksresultaten.

De resultaten zijn gebaseerd op gegevens uit 13 Europese landen: Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Griekenland, Ierland, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zwitserland en Engeland. Bulgarije, Cyprus en Spanje hadden een lage respons, dus de resultaten van die landen gelden als indicatief. Voor het eerst in vele jaren zijn er nu ook cijfers uit België, nu dat land het lidmaatschap van EFAMRO weer wil oppakken.

De voornaamste uitkomsten van de Moodindicator zijn:

De meeste bureaus zijn ervan overtuigd dat hun inkomsten hoger of hetzelfde zullen zijn als in het voorgaande jaar. Bulgarije, Cyprus, Griekenland en Spanje verwachten geen vermindering. Maar er zijn ook landen die het wat somber inzien: Ierland, Noorwegen, Zwitserland en de UK.

Over het algemeen rapporteerden alle landen, behalve Bulgarije, Portugal en Zwitserland, een netto positief resultaat. Er waren geen negatieve resultaten.

48% van de onderzoeksorganisaties in heel Europa denkt dat hun inkomsten het komende jaar zullen stijgen. In het vierde kwartaal van 2022 dacht nog 50% dat er stijging zou plaatsvinden.

De groeiverwachtingen zijn vergelijkbaar. De meerderheid verwacht meer groei (Oostenrijk, Cyprus, Duitsland, Griekenland en Spanje) of een stabiele situatie (België, Bulgarije, Ierland, Nederland, Portugal, Zwitserland en de UK). Alleen Noorwegen ziet wijkt daar – in negatieve zin- van af.

Er is meer optimisme over de onderzoeksector in het algemeen. 31% van de bureaus in heel Europa denkt dat de inkomsten van de sector het komende jaar zullen stijgen. Dat is een toename in vergelijking met de 21% uit het vierde kwartaal 2022. De meerderheid (45%) verwacht voor de sector een stabiele groei.

Algemeen beeld is dat er consolidatie is in de verwachtingen, met een langzame opwaartse trend sinds de laatste Moodindicator werd gehouden.

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?