Maatregelen tegen greenwashing in de maak

Door Jan Roekens | 02-03-2023

In Engeland zou greenwashing binnenkort wel eens kunnen leiden tot ingrijpen van de Advertising Standards Authority. Nieuwe wet- en regelgeving moet ervoor zorgen dat bedrijven die zich aan greenwashing schuldig maken een boete krijgen.

Het doen van ongefundeerde claims die in strijd zijn met de consumentenwetgeving kan binnenkort worden bestraft met boetes tot 10% van de wereldwijde omzet, meldt The Guardian. Merken zullen een reële duurzaamheidsclaim moeten afgeven en interne structuren moeten aanpassen om niet door de mazen van het net te glippen.

Wat kan Engeland tegemoet zien? De komende Digital Markets, Competition and Consumer Bill zal naar verwachting aan de Competition and Markets Authority (CMA) de bevoegdheid geven om directe sancties op te leggen aan bedrijven die misleidende milieuclaims hanteren. De Financial Conduct Authority (FCA) heeft maatregelen voorgesteld om privé-personen die beleggen te beschermen, onder andere door voorwaarden te stellen aan het gebruik van termen zoals ‘groen’ of ‘duurzaam’ in beleggingsproducten en voor marketing daarvan. De EU heeft vorig jaar greenwashing opgenomen als aandachtsgebied binnen het Green Deal-pakket. Een nieuwe EU-wet zal bedrijven gaan verplichten om groene claims te ondersteunen met bewijsmateriaal.

Bron: warc.com

Auteur: Jan Roekens, Hoofdredacteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?