‘Marktonderzoek is saai’

Door Ewout Witte | 11-10-2022

Ewout Witte, oprichter van MI Match, schreef een blog over het gebrek aan enthousiasme voor het vak marktonderzoek, vooral onder studenten. Jammer, want zo bereik je ook niet de talenten die je als vakgebied zo broodnodig hebt.

Met onze Marketing Intelligence Academy komen we steeds vaker in contact met hogescholen en universiteiten, met als belangrijkste doel studenten enthousiast te maken voor rollen binnen marktonderzoek. Wat ons dan vooral opvalt is dat de term marktonderzoek weinig enthousiasme teweeg brengt. De meeste studenten associëren het met hun scriptie, stoeien met SPSS, zoeken naar verbanden die er helemaal niet zijn. Kortom: ‘marktonderzoek is saai’.

Verder valt op dat studenten helemaal geen idee hebben welke marktonderzoekbureaus er in Nederland zijn. De grootste spelers worden nog wel eens genoemd, maar lang niet altijd. Als je een bekendheidsonderzoek onder studenten zou uitvoeren, dan is de kans groot dat Maurice de Hond als winnaar uit de bus komt. Want die wordt nog wel eens spontaan genoemd.

Het is natuurlijk best problematisch wanneer een belangrijke doelgroep een overwegend negatieve associatie heeft met de sector en bijna geen enkele speler kan opnoemen.

Maar hoe laat je het dan wél leven bij studenten? Allereerst door beter over te dragen wat de verschillende rollen inhouden. Wij hebben zelf een promotiefilmpje laten maken van mensen die in verschillende bureaurollen werken en waarin ze aangeven wat marktonderzoek volgens hen leuk maakt. Daarin gaat het vooral om de veelzijdigheid van de rol, leren wat écht speelt binnen branches of bij bedrijven en veel verschillende klanten mogen adviseren. De term onderzoek komt hierin dus niet voor. En niet omdat deze mensen onderzoek doen niet leuk vinden, maar omdat de rollen veel meer omvatten dan dat.

Daarnaast helpt de geringe bekendheid van de verschillende bureaus natuurlijk ook niet. Volgens mij is het goed als er meer vanuit een consumentenmarketingvisie wordt nagedacht over hoe je meer jonge talenten bereikt. Want studenten zitten nog niet massaal op LinkedIn, lezen geen vakbladen of vakwebsites, bezoeken geen marketingevents en weten bedrijfswebsites al helemaal niet te vinden. En via de bedrijfswebsites die ik hun heb laten zien, snappen ze niet wat de bureaus doen en wat werken bij hen precies inhoudt.

Dus wil je bij jong talent goed onder de aandacht komen? Kies dan voor een aanpak waarbij je op een aansprekende en laagdrempelige manier duidelijk maakt wat werken bij jouw bedrijf inhoudt. Via kanalen die ze veel gebruiken.

Zelf had ik tijdens mijn studie ook nog nooit van de meeste bureaus gehoord. Tot ik me tijdens een keuzevak in een echte mediacase mocht verdiepen, waarbij een rondleiding hoorde bij (toen nog) Intomart GfK. Ik weet nog dat ik dacht ‘oh, dus dát doen ze, wat leuk!’ En voor je het weet ben je 15 jaar in dit mooie (en zéker niet saaie) vakgebied werkzaam.

Auteur Ewout Witte, MI Match

 

MI Match is Kennispartner van Daily Data Bytes

Auteur: Ewout Witte, Oprichter en eigenaar van MI Match

Deze artikelen vind je vast ook interessant

Ook de laatste bytes ontvangen?